Dacă dvs. consideraţi că folosirea la discreţie poate însemna şi ssutragerea combustibilului pentru consumul propriu , vă aflaţi în eroare.
Cine v-a spus că fapta constituie abuz de încredere, v-a indus în eroare, fiindcă precis nu avea cunoştinţe în materia dreptului penal. Este adevărat faptul că aţi abuzat de încrederea angajatorului dvs., fără a presupune că există şi infracţiunea cu acelaşi nume în speţă.
Ca să vă conving totuşi , haideţi să comparăm împreună cele 2 infracţiuni, doar definindu-le:
Articolul 213 - infractiunea de abuz de incredere :
fapta unei persoane de a-si insusi un bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui.
Furtul-art 208 cod penal:
Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 12 ani.
Se consideră bunuri mobile şi orice energie care are o valoare economică, precum şi înscrisurile.
Fapta constituie furt chiar dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau deţinerea legitimă a altei persoane.
De asemenea, constituie furt luarea în condiţiile alin. 1 a unui vehicul, cu scopul de a-l folosi pe nedrept.
Art. 209 cod penal -Furtul calificat:
Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:
a) de două sau mai multe persoane împreună;
b) de o persoană având asupra sa o armă sau o substanţă narcotică;
c) de către o persoană mascată, deghizată sau travestită;
d) asupra unei persoane aflate în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau de a se apăra;
e) într-un loc public;
f) într-un mijloc de transport în comun;
g) în timpul nopţii;
h) în timpul unei calamităţi;
i) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase,
se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi furtul privind:
a) un bun care face parte din patrimoniul cultural;
b) un act care serveşte pentru dovedirea stării civile, pentru legitimare sau identificare.
Furtul privind următoarele categorii de bunuri:
"a) ţiţei, gazolină, condensat, etan lichid, benzină, motorină, alte produse petroliere sau gaze naturale din conducte, depozite, cisterne ori vagoane-cisternă;
b) componente ale sistemelor de irigaţii;
c) componente ale reţelelor electrice;
d) un dispozitiv ori un sistem de semnalizare, alarmare ori alertare în caz de incendiu sau alte situaţii de urgenţă publică;
e) un mijloc de transport sau orice alt mijloc de intervenţie la incendiu, la accidente de cale ferată, rutiere, navale sau aeriene, ori în caz de dezastru;
f) instalaţii de siguranţă şi dirijare a traficului feroviar, rutier, naval, aerian şi componente ale acestora, precum şi componente ale mijloacelor de transport aferente;
g) bunuri prin însuşirea cărora se pune în pericol siguranţa traficului şi a persoanelor pe drumurile publice;
h) cabluri, linii, echipamente şi instalaţii de telecomunicaţii, radiocomunicaţii, precum şi componente de comunicaţii se pedepseşte cu închisoare de la 4 la 18 ani.
Furtul care a produs consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
În cazul prevăzut la alin. 3 lit. a), sunt considerate tentativă şi efectuarea de săpături pe terenul aflat în zona de protecţie a conductei de transport al ţiţeiului, gazolinei, condensatului, etanului lichid, benzinei, motorinei, altor produse petroliere sau gazelor naturale, precum şi deţinerea, în acele locuri sau în apropierea depozitelor, cisternelor sau vagoanelor-cisternă, a ştuţurilor, instalaţiilor sau oricăror altor dispozitive de prindere ori perforare.
Pentru a fi abuz de încredere, ar fi fost necesar ca să dispuneţi pe nedrept de un bun, pe care-l deţineaţi , cu orice titlu, sau să refuzaţi a-l restitui persoanei care vi-l încredinţase. Ori dvs. nu aveaţi obligaţia restituirii acelui bun şi nici nu deţineaţi acel bun în baza unui titlu.Mai mult, puteaţi dispune de acel bun , pe drept, dar nu în interes propriu,adică puteaţi să consumaţi , nelimitat, cum aţi afirmat, însă în interesul angajatorului dvs. şi nu al dvs. înşivă.Doar câteva argumente, firave, e drept, fiindcă ar fi multe de zis.
Dar furtul înseamnă că v-aţi însuşit un bun mobil al altuia , adică l-aţi luat pe nedrept, cu scopul de a vi-l înuşi , cu intenţie . La infracţiunea de furt există un cuvânt cheie- luarea
, atunci cînd o persoană ia lucrul altei persoane, adică îl deposedează de bunul său, pentru ca el să se împosedeze , se comite infracţiunea de furt, spre deosebire de acţiunea de a dispune pe nedrept de un bun al altuia sau a refuza să-l restituie, atunci când trebuia , sau deloc .
Poate că seamănă puţin cele 2 infracţiuni, sub aspectul însuşrii bunului , dar condiţiile în care se comit diferă , şi iarăşi ar fi multe de spus.
Acum revin la sfatul iniţial, achitaţi prejudiciul şi poate că angajatorul dvs. nu va depune plângere. Dacă va apuca să depună plângere, să ştiţi că nu o va mai putea retrage , iar dvs. veţi fi cercetat şi poate judecat şi pedepsit.
Nu ştiu dacă vor mai depune plângere, în fond, ceea ce îi interesează este recuperarea prejudiciului. Dar poate există acest risc. În orice caz, când plătiţi , încheiaţi un înscris, o chitanţă liberatorie de plată, poate chiar la un notar. Astfel, în caz că totuşi vor depune plângere, ceea ce nu cred, veţi putea face dovada achitării prejudiciului.În aceste condiţii, şi în prezenţa mai multor circumstanţe atenuante, cred că puteţi primi cel mult o sancţiune administrativă.