ABUZUL DE ÎNCREDERE (art. 213 C. pen.)“Însuşirea unui bun mobil al altuia, deţinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amenda.
Daca bunul este proprietate privata, cu excepţia cazului cand acesta este în întrgime sau în parte al statului, acţiunea penala se pune în mişcare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Împacarea parţilor înlatura raspunderea penala.”
DELAPIDAREA (art. 215¹ C. pen.)“Însuşirea, folosirea sau traficarea, de catre un funcţionar în interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza, se pedepsesc cu închisoare la 1 la 15 ani.
În cazul în care delapidarea a avut consecinţe deosebit de grave pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicearea unor drepturi.”
Ca majoritatea infractiunilor, delapidarea are un subiect activ si un subiect pasiv.
Subiectul activ nu poate fi decat un functionar sau funcitonar public , care “gestioneaza sau administreaza” bunurile unei unitati publice sau private . Asadar , la delapidare autorul este de doua ori calificat; el are , pe de o parte , calitatea de functionar public sau functionar , iar pe de alta parte , calitatea de administrator sau gestionar de bunuri care apartin unei persoane juridice.
Aceste doua calitati se cer cumulativ indeplinite , lipsa oricareia duce la excluderea infractiunii de delapidare . De aceea , un functionar care a contribuit prin acte nemijlocite la insusirea unor bunuri fara a fi insarcinat cu administrarea sau gestionarea lor , alaturi de o persoana ( functionar ) care indeplineste aceste conditii , nu va fi coautor la delapidare ci complice.
In explicarea notiunii de “functionar” in sensul folosit de art. 215 indice 1, C. penal , trebuie sa tinem seama si de dispozitiile art. 147 C. penal care defineste din punct de vedere legal procedurilor in vigoare , functionarul si functionarul public , dupa cum urmeaza:
- prin “functionar “ se intelege persoana mentionata in alin 1 , precum si orice salariat care exercita o insarcinare , in serviciul unei alte persoane juridice decat cele prevazute in acel alineat.
- prin “functionar public” se intelege orice persoana care exercita permanent sau temporar , cu orice titlu , indiferent cum a fost investita , o insarcinare de orice natura ,retribuita sau nu , in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145;
Facandu-se referire la art. 145:" Prin termenul de public se intelege tot ce priveste autoritatile publice , insitutiile publice , institutiile sau alte persoane juridice de interes public , administrarea , folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publica , serviciile de interes public , precum si bunurile de orice fel care, potrivit legii , sunt de interes public.
Din coroborarea acestor prevederi cu caracter general cu norma de incriminare a delapidarii se desprinde faptul ca indeplineste calitatea de a fi subiect activ nemijlocit al delapidarii atat functionarul public cat si functionarul.
Se observa ca notiunea de “functionar’ este destul de cuprinzatoare si ca se pune accentul pe exercitarea in fapt a activitatii fiind fara relevanta titlul , modul de investire , de retributie ori timpul cat dureaza insarcinarea in serviciul unei persoane juridice publice sau private.
In cazul infractiunii de delapidare calitatea de functionar este circumscrisa numai la acei functionari care , in virtutea raportului juridic cu persoana juridica au atributii de gestionare sau administrare.
Calitatea de gestionar o are , potrivit dispozitiilor din art. 1 ale Legii nr. 22 din 18 noiembrie 1969 privind angajarea gestionarilor, construirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor ," acel functionar care exercita ca atributii principale de serviciu , primirea , pastrarea si eliberarea de bunuri aflate in administrarea , folosinta sau detinerea, chiar temporara a unei unitati publice...."
In cazurile prevazute de dvs LA PRIMA PARCURGERE SI FARA A AVEA TOATE DETALIILE avem:
a) Un vanzator angajat la un magazin de cartier ia din banii luati din vanzarea produselor de pe rafturi. Ce infractiune este? DELAPIDARE
b) Un casier de la Carrefour ia din banii de la casa la care este el. Ce infractiune este? DELAPIDARE
c) Stiti ca la Carrefour, de cateva ori pe zi trece un angajat care colecteaza banii de la case. Sa presupunem ca respectivul strange banii de la 5 case si apoi nu ii preda la casierie sau unde ar trebui predati, ci ii cheltuie in interes personal. Ce infractiune este?(DACA ARE IN ATRRIBUTIUNILE DE SERVICIU ACEASTA SARCINA avem DELAPIDARE)
d) Sa presupunem ca sunt distribuitor de paine. Aduc 200 de paini astazi la un magazin si maine trebuie sa iau banii. II iau si nu ii predau la casierie. Ce infractiune este? DELAPIDARE
e) Aceiasi speta ca la d), dar de colectatul banilor se ocupa o alta persoana angajata in acest scop si nu preda banii. Ce infractiune este? DELAPIDARE