Buna ziua!
Va rog frumos, daca puteti sa imi raspundeti si mie la cateva intrebari:
1. ce inseamna partajare "comoda" in natura si care sunt criteriile avute in vedere de catre experti la stabilirea acestui aspect?
2. daca unul dintre soti solicita partajarea in natura si celalalt solicita atribuirea imobilului cu plata sultei, instanta poate dispune partajarea in natura?
3. o constructie P+M, mansarda necompartimentata, nelocuibila, accesul la mansarda se face prin living, iar la parter exista un dormitor, o baie, o bucatarie si un living unit cu holul (nu exista usa) poate fi partajabila in natura? Constructia este finalizata in proportie de 80%.
4. in cazul in care constructia este partajabila dar unul din soti este proprietar pe teren si o cota majoritara din casa, instanta poate sa il oblige pe celalalt (majoritar) sa accepte partajarea in natura?
5.Ce probe as putea sa aduc astfel incat Instanta sa nu hotarasca partajarea in natura?
Sunt in procese cu fostul sot de 2 ani, divort de comun acord(la care nu s-a prezentat si s-a tot amanat), actiune de evacuare pe care am pierdut-o, acum partaj si sunt disperata de faptul ca nu voi putea scapa de acesta nici pe aceasta cale. El nu are in minte decat razbunare si mi-e teama ca lucrurile nu se vor termina nici acum.
Va multumesc din suflet pentru initiativa dumneavoastra!
1. partajare "comoda" in natura presupune ca imobilul respectiv poate fi "taiat", adica se poate trasa un gard, se poate imparti astfel incat fiecare poate avea acces la imobilul ce i se atribuie fara a-l stanjeni/deranja pe celalalt, fara a trece pe proprietatea celuilalt.
2. instanta poate dispune partajarea in natura, daca in urma expertizei se dovedeste ca aceasta partajare in natura este posibilia. (adica: este "comod partajabil in natura")
3.avand in vedere raspunsul dat la intrebarea 1. , cred ca puteti si singura sa va dati seama daca acest imobil poate fi partajabil in natura.
4. depinde foarte mult de argumentele fiecarei parti din proces;
5. expertiza topo + cadastrala este esentiala in astfel de cazuri.
Multumesc pentru raspuns.
Din punctul meu de vedere casa nu este partajabila comod in natura, in primul rand constructia nu permite acest lucru si apoi terenul este al meu. Dar am vazut si cazuri in care s-a dispus totusi partajarea in natura a constructiei cu drept de superficie pe teren.
In cauza s-a dispus expertiza topo, se va efectua maine. Insa voiam sa stiu si eu ce criterii se au in vedere pentru a sti ce sa fac mai departe.
O seara placuta!
Buna ziua!
Revin cu detalii legate de expertiza casei care s-a efectuat astazi. Doamna expert a avut ca obiective identificarea terenului si a constructiei si propunere partajare in natura a imobilului in 2 variante: pentru cote de 50-50 cum a cerut paratul si cote de 80-20 cum am cerut eu. Doamna ne-acomunicat ca din punctul dumneaei de vedere partajarea nu este posibila. Insa ea trebuie sa faca oricum propunerile intrucat instanta a solicitat acest lucru. Asa ca ne-a intrebat cum vrem sa partajam. Eu am spus ca nu doresc iar paratul i-a indicat cum ar vrea el. Prima data a cerut sa se imparta fiecare camera in jumatate #-o apoi a cerut livingul, jumatate din baie si terasa din fata, pentru cota de 50-50, iar pentru cota de 80-20 a solicitat masarda.
Mie mi se pare o aberatie partajarea acelui imobil, intrucat nu o sa avem posibilitatea de a ne desfasura activitatile zilnice in conditii bune. In primul rand toate variantele propuse ar insemna modificarea proiectului casei, alte autorizatii si toate formalitatile necesare iar eu nu sunt dispusa sa platesc din nou pentru asta.
Acum vreau sa ma pregatesc pentru a face obiectiuni la raportul de expertiza si v-as ruga daca puteti sa imi faceti cateva recomandari. De asemenea va rog sa ma sfatuiti ce argumente sa aduc in fata instantei pentru a nu dispune partajarea in natura. Va multumesc!
Doi mostenitori
anirki
Am si eu o intrebare, se poate vinde un imobil daca sunt doi mostenitori, adica el daca poate vinde fara aprobarea mea?daca el face orice cu partea lui, sa zic ... (vezi toată discuția)