avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... revenire concediu de crestere a copilului pana la 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

revenire concediu de crestere a copilului pana la 2 ani

Rog cine stie sa-mi raspunda la urmatoarele intrebari:
1. La 24 septembrie 2012 copilul meu implineste varsta de 2 ani. La ce data trebuie sa ma intorc la serviciu 24 sau 25 septembrie?
2. Cu cat timp inainte trebuie sa depun angajatorului cererea de revenire la locul de munca?
3. Pot fi concediata la data revenirii la serviciu sau sunt protejata timp de 6 luni dat fiind ca am nascut in 2010?
4. Care este legislatia care reglementeaza conditiile revenirii in campul muncii pentru mamele aflate in CCC?
Astept raspunsurile dvs. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:29, 28 Mai 2013
Cererea se depune cu 30 de zile inaintea inceperii serviciului deoarece au nevoie de timp pentru programarile la examenele medicale.Eu am fost in aceeasi situatie si de aceea stiu.Nomal ar fi sa incepeti munca pe 24 septembrie insa parerea mea este sa mergeti acolo si sa stabiliti toate detaliile.6 luni legal nu au voie sa va dea afara.
dana_jeje a scris:

.....6 luni legal nu au voie sa va dea afara.


Legal au voie s-o concedieze, intrucat a intrat in CCC sub incidenta OUG nr.148/2005 ... prin urmare, afirmatia dvs nu este conforma cu prevederile legale ...


@ florentina_cfm
Potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului încetează cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta de 1 an, 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Astfel, dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului va înceta în aceleaşi condiţii şi acest lucru tocmai pentru a evita suprapunerea de drepturi în ziua în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani, respectiv: dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului şi dreptul la salariu în ziua întoarcerii la activitatea profesională. Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani.

In speta, efectiv trebuie sa incepeti munca in data de 25.09.2012.

Legea nr.202/2002, art.10 (7):
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Ultima modificare: Vineri, 24 August 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Am sa merg la unitate sa vad care este situatia. Mai am o intrebare: La revenirea din CCC trebuiesc facute analize medicale? Nu este vorba de angajare. Va multumesc.
buna ziua,

copilul meu implineste 2 ani pe 17.06.2013
din ce am citit mai sus revin la serviciu pe 18.06. spuneti-mi va rog daca legislatia cu privire la data de revenire s-a modificat in vreun fel. intreb aici deoarece alte surse spun ca trebuie sa te intorci fixin ziua in care copilul implineste 2 ani iar eu as vrea sa stiu excat.
multumesc
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2013
norac, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum sa procedez sa primesc stimulentul de insertie? florinonly florinonly Buna ziua, Va rog sa imi comunicati cand pot sa ma intorc incampul muncii pentru a beneficia de stimuletul de intoarcere din concediul crestere ingrijire ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ramqby ramqby Buna ziua.As dori sa stiu daca optez pentru CCC 2ani,apoi ma razgandesc si dupa o luna vreau sa merg la munca,primesc pentru restul perioadei ... (vezi toată discuția)
Ce pasi trebuiesc facuti la renuntarea la concediul de crestere copil si angajarea in alt loc de munca florisecuiu florisecuiu eu nrmal in februarie 2012 ar trebui sa in cep munca dar am fost la un interviu la alta firma si de la 1 .12.2011 am fost acceptata sa-mi incep activitatea ... (vezi toată discuția)