avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2008 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale pasi de urmat pt recuperare debite restante la ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

pasi de urmat pt recuperare debite restante la impozite si taxe.

lucrez la o primarie si sunt nou angajata. de curand in urma controlului efectuat de curtea de conturi s-a observat ca ezista datornici multi la impozitele si taxele locale si nu s-a luat nici o masura de recuperare. s-au trimis doar somatii cu titluri executorii. ce trebuie de facut in continuare pt a putea recupera debitele restante?m-ar interesa toti pasii de urmat, de la inceput pana la sfarsit pt a nu putea fi contestata.
va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 12:17, 3 Septembrie 2012
In situatia in care au fost emise titluri executorii ,primaria in cauza poate apela la serviciile unui birou executor judecatoresc cu scopul legitim recuperare debite acumulate
La randul sau executorul judeatoresc va desfasura procedura de executare silita asupra bunurilor debitorilor
Avand in vedere ca in practica este permisa contestatia la executare ,este legal a se permite prezumtivului debitor,daca detine probe temeinice sa beneficieze de dreptul legal de aparare si contestatie a executarii silite
Procedura de lucru dupa emiterea somatiei:   Toate aceste adrese se trimit in baza art.61, din O.G. 92/2003. Stiu ca exista proceduri de lucru intre primarii si institutii, dupa caz.

1. Intocmirea unui tabel cu contribuabilii somati, catre serviciul Evidenta Populatiei. Cei care figureaza cu alte domicilii, in alte localitati, urmand a fi transferate somatiile privind amenziile si impozitele auto(impreuna cu dosarele fiscale).

2. Pentru contribuabilii care figureaza in continuare la primaria dvs, veti intocmii tabele catre Casa de pensii, Administratia Financiara si ITM.

3. In cazul contribuabiliilor decedati, veti intocmi tabele catre Notariatul de stat, in vederea dezabaterii succesiuni si aflarea eventualilor mostenitorii. Urmand instiintarea mostenitorilor si preluarea debitelor(au existat cazuri in care si cel decedat si mostenitorul figura cu acelasi bun fiscal, aici puteti scadea debitele decedatului fiind dubla impunere).

4. Ca urmare a raspunsului de la Casa de pensii, toti cei care figureaza cu pensii, faceti adresele de poprire(instiintare contribuabil plus institutie).

5. Ca urmare a raspunsului de la Administratia financiara, veti afla unde au conturile deschise contribuabilii somati, urmand sa faceti adresele de poprire(instiintare contribuabil plus banca).

6. Ca urmare a raspunsului de la ITM, veti afla unde isi au locul de munca, urmand sa faceti adresele de poprire(instiintare contribuabil si societate).

7. In cazul contribuabililor somati si fara bunuri sau venituri, trebuie sa ii declarati insolvabili, avand un termen de 5 anii in care sa ii urmariti.

Toate procedurile de lucru privind poprirea si insolvabilitatea le gasiti in O.G. 92/2003.

Spor la munca! :)
Ultima modificare: Vineri, 24 August 2012
gmancila, utilizator
multumesc mult pt raspuns, ma ajuta mult pt inceput.
Daca mai aveti intrebari nu ezitati, deoarece la popriri si insolventi, mai sunt cateva de zis, care trebuiesc respectate cu strictete pt ca sa puteti recupera debitele, neaparat toate somatiile trebuiesc publicate pe site-ul primariei, afisate la serviciul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperari amenzi MihaDrag MihaDrag As dori sa stiu cum se procedeaza intr-o primarie la amenzi atunci cand acestea nu sunt lucrate intr-un program ci de mana totul se scrie de mana pe formulare ... (vezi toată discuția)
Cum incasez datoriile datorate bugetului local de ,,rau platnici" Nãstase Cristian-Mihail Nãstase Cristian-Mihail problema: am in localitate mai multe persoane care au acumulat datorii mari la bugetul local, sumele sunt din amenzi, iar persoanele in cauza nu au bunuri ... (vezi toată discuția)
Neplata primei transe a impozitului pe cladiri atrage executarea silita a sumelor datorate? ctm ctm Buna ziua! Ieri, 11.05.2014 am primit prin posta, de la Directia locala a finantelor o SOMATIE de plata a sumelor datorate ca impozit pe cladiri si mijloace ... (vezi toată discuția)