avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Recuperari amenzi
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Recuperari amenzi

As dori sa stiu cum se procedeaza intr-o primarie la amenzi atunci cand acestea nu sunt lucrate intr-un program ci de mana totul se scrie de mana pe formulare ,somatii titluri executoriietc .Am intalnit un caz in care se spune ca amenzile sunt prescrise sub urmatorul mod:
amenda este din 2004 data de la AFP insotita de somatie si titlu exect.facuta in 2006
amenda pe anul 2007 fara somatie si titlu in anul 2008 .Nimeni nu a facut nici o alta forma pana cand s-a angajat o persoana sa se ocupe de amenzi.S-A facut somatii si titlu in anul 2009pt toate amenzile din 2004,2007 pana in prezent.adica nu s-a mai facut somatie si titlu.CEeste bine si ce nu in acest caz ,data somatiei este de 16.07.2009 ,s-au prescris?
Cel mai recent răspuns: MihaDrag , utilizator 21:52, 8 Iunie 2014
Se pare ca la aceea primarie nu a avansat stiinta, daca si acum intocmesc somatile de mana.

Intrebarea mea, hartia pe care sunt scrise de mana somatile, este chitantier, proces-verbal cu regim special, adica au nr. de inregistrare pt evidentiere in contabilitate si registrul de casa?

Toate amenzile (2004-2007) pt care s-a intocmit somatia si titlu executoriu in 2009, dpdv legal sunt ok, trebuie sa le lucrati pt ca se prescriu la sfarsitul anului.

Toate somatile care sunt scrise ( emise nu pot spune) pana in data de 01.01.2009 sunt prescrise. Cele care sunt din 2009, de acelea ocupati-va, pt ca acum se apropie sfarsitul anului si se prescriu.

Sugestie, daca dvs sunteti functionarul care se ocupa de asa ceva, asigurati-va ca in fisa postului dvs scrie sa va ocupati de somatii. Acoperiti-va de hartii, nu semnati somatii retroactiv, decat intocmite cu data curenta. Banui ca veti intocmi documente, sa fie semnate de seful de serviciu.

Va mai sugerez ceva, cum nu veti avea timp sa le rezolvati somatile pana la sfarsitul anului, aveti posibilitatea sa ii somati din nou si asa debitele nu se vor prescrie, iar dvs veti avea 5 ani la dispozitie pt recuperarea debitelor.

Cand trimiteti somatii, neaparat trebuie trimise cu confirmare de primire, daca contribuabilul o sa va reclame in instanta, aceasta conformare este foarte importanta la dosar sa existe.

Sunt multe de spus, am sa caut topicul unde am scris detaliat cum se solutioneaza somatile.

In caz de este neclar ceva, reveniti cu intrebari.

Procedura de lucru dupa emiterea somatiei: Toate aceste adrese se trimit in baza art.61, din O.G. 92/2003. Stiu ca exista proceduri de lucru intre primarii si institutii, dupa caz.

1. Intocmirea unui tabel cu contribuabilii somati, catre serviciul Evidenta Populatiei. Cei care figureaza cu alte domicilii, in alte localitati, urmand a fi transferate somatiile privind amenziile si impozitele auto(impreuna cu dosarele fiscale).

2. Pentru contribuabilii care figureaza in continuare la primaria dvs, veti intocmii tabele catre Casa de pensii, Administratia Financiara si ITM.

3. In cazul contribuabiliilor decedati, veti intocmi tabele catre Notariatul de stat, in vederea dezabaterii succesiuni si aflarea eventualilor mostenitorii. Urmand instiintarea mostenitorilor si preluarea debitelor(au existat cazuri in care si cel decedat si mostenitorul figura cu acelasi bun fiscal, aici puteti scadea debitele decedatului fiind dubla impunere).

4. Ca urmare a raspunsului de la Casa de pensii, toti cei care figureaza cu pensii, faceti adresele de poprire(instiintare contribuabil plus institutie).

5. Ca urmare a raspunsului de la Administratia financiara, veti afla unde au conturile deschise contribuabilii somati, urmand sa faceti adresele de poprire(instiintare contribuabil plus banca).

6. Ca urmare a raspunsului de la ITM, veti afla unde isi au locul de munca, urmand sa faceti adresele de poprire(instiintare contribuabil si societate).

7. In cazul contribuabililor somati si fara bunuri sau venituri, trebuie sa ii declarati insolvabili, avand un termen de 5 anii in care sa ii urmariti.

Toate procedurile de lucru privind poprirea si insolvabilitatea le gasiti in O.G. 92/2003.

Spor la munca! :)

www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Joi, 5 Iunie 2014
gmancila, utilizator
VA MULTUMESC.
Am INTELES CA NU MAI POT SA FAC O SOMATIE SI TITLU PT CA DE ACUM TREBUIE SA-L BAG IN INSOLVABIL BINENTELES DACA NU ARE VENITURI SAU BUNURI URMARIBILE.DECI POT SA FAC ALTE SOMATII PESTE ACESTEA DIN 2009?Am facut popriri , procedura de insolvabilitate ,chiar si minca in folosul comunitatii.
Ca sa ii declarati insolvabili, trebuie sa intocmiti toate adresele necesare prin care sa demonstrati ca ati incercat recuperarea debitelor, ma refer la pct. 1-6 de mai sus. Am uitat sa mentionez despre confirmarea de primire a somatiei, care in cazul in care contribuabilul va ataca in instanta institutia, lipsa aceasteia poate inclina balanta in favoarea lui. Gasiti in OG 93/2003, procedura:

[ link extern ]

Pt ca nu veti putea in 6 luni sa rezolvati o lucrarea care trebuia inceputa la 1 ianuarie, aveti posibilitatea sa salvati debitele prin somarea lor. Trebuie sa existe plata voluntara de 1 leu, care intrerupe termenul de prescriptie.Plata voluntara la somatile neincasate se ia la nivel de institutie, mai ales ca la un volum mare de somatii, posibil sa fie vorba de cateva milioane. Luati somatile cu debite foarte mari si platiti 1 leu, in acest fel veti avea posibilitatea sa le prelungiti termenul de incasare cu inca 5 ani.

Repet, stati atent la ce semnati, neaparat sa fie o contra-semnatura alaturi de a dvs. Nu aveti incredere decat daca exista procedura scrisa privind activitatea dvs. Trebuie sa va miscati repede pt a nu pierde debitele, chiar daca va fi si munca in folosul comunitatii. In general cand este volum mare de lucru, primaria deleaga anumite persoane care nu isi justifica activitatea zilnica, le deleaga in serviciul in care "arde". Incercati sa le sugerati ca nu se pot rezolva lucrurile care nu au fost facute in 5 ani de zile, nu pot fi rezolvate in 6 luni de zile.

Alte discuții în legătură

Pasi de urmat pt recuperare debite restante la impozite si taxe. Carmentimaru Carmentimaru lucrez la o primarie si sunt nou angajata. de curand in urma controlului efectuat de curtea de conturi s-a observat ca ezista datornici multi la impozitele si ... (vezi toată discuția)
despre prescriptie insolvabil insolvabil lucrey la o primaroie la impozite si taxe. cum procedey daca am o societate cu debite prescrise la data respectiva ( 01.01.2004 )nu s-au adunat documentele ... (vezi toată discuția)
Amenzi circulatie valentina1968 valentina1968 as dori sa ma informati si pe mine in legatura cu niste amenzi de circulatie.mentionez ca deja sunt intrate in prescriptie ,iar mai nou de 2 ani imi apar pe ... (vezi toată discuția)