avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Recuperari amenzi
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Recuperari amenzi

As dori sa stiu cum se procedeaza intr-o primarie la amenzi atunci cand acestea nu sunt lucrate intr-un program ci de mana totul se scrie de mana pe formulare ,somatii titluri executoriietc .Am intalnit un caz in care se spune ca amenzile sunt prescrise sub urmatorul mod:
amenda este din 2004 data de la AFP insotita de somatie si titlu exect.facuta in 2006
amenda pe anul 2007 fara somatie si titlu in anul 2008 .Nimeni nu a facut nici o alta forma pana cand s-a angajat o persoana sa se ocupe de amenzi.S-A facut somatii si titlu in anul 2009pt toate amenzile din 2004,2007 pana in prezent.adica nu s-a mai facut somatie si titlu.CEeste bine si ce nu in acest caz ,data somatiei este de 16.07.2009 ,s-au prescris?
Cel mai recent răspuns: MihaDrag , utilizator 21:52, 8 Iunie 2014
Vreau sa mai adaug ceva : un exemplu somatii si titluri executorii facute in 2009 pt amenzi pina in 2008 ,in 2012 am facut alte somatii si titluri executorii dar am cuprins din nou pv din 2004....2008 adica cele somate in 2009.E corect? am intrebat pe cineva de la finante si a spus ca nu se face somatie la somatie Multumesc.
Pt asta v-am scris mai sus despre plata voluntara care intrerupe termenul de prescriptie si va ajuta sa somati din nou. Ca idee, ce ati facut pana acum este bun facut, pe viitor sa tineti cont de asta.

De ex: daca amenda este din 2004, trebuia solutionata pana in 30.12.2009( 5 ani), ei bine dvs efectuati plata voluntara de 1 leu si puteati soma fara nicio problema, urmand ca in urmatorii 5 ani sa efectuati procedura de mai sus pt recuperarea debitelor sau declararea ca fiind insolvabil.

De ex: la un rol aveti amenzi si impozit cladire, dvs il somati, contribuabilul plateste impozitul la cladire si refuza sa plateasca amenzile, mergand pe ideea ca se vor prescrie. Somatia trebuie sa o incasati in termen de 5 ani, contribuabilul nu plateste amenzile, dvs avand plata impozitului cladire nu mai faceti si plata voluntara de 1 leu, pt ca deja s-a intrerupt termenul de prescriptie, deci puteti sa il somati din nou. Sper ca se intelege cum am explicat?

Din ce inteleg ati somat aceleasi debite in 2009, in 2012, banui ca contribuabilul nu a venit sa plateasca nimic din amenda, deci plata voluntara nu exista? Nu aveati voie, dar daca ati procedat asa, banui ca somatile au fost semnate de sefii dvs, deci mergeti inainte si recuperati debitele.

Repet, ce ati facut este bun facut, incercati sa recuperati debitele respectand procedura. Important acele somatii sa nu fie contestate in instanta. In fond fiecare contribuabil ar trebui sa fie de buna credinta sa isi plateasca datoriile, nu sa se traga de el pt acest lucru.

Vedeti ca exista o procedura interna a primariilor prin care aveti acces la baza de date a Politiei- pt domiciliul curent, Administratia-pt veniturile care le are in banci, Itm- locul actual de munca, Starea Civila- sa vedeti daca este in viata si eventual sa faceti la notar pt dezbaterea succesiunii dupa decedat.
Buna ziua
Voi continua cu intrebari tot pe aceasta tema referitor la insolvabili.
Daca un debitor care este in insolvabilitate cu o suma de bani pt ca el intre timp a mai facut amenzi,vine si plateste o suma cat e mica cum procedez luand in calcul ca e insolvabil ,suma respectiva o tai din noile amenzi ?
Se poate pune sechestru la amenzi daca persoana are bunui mobile sau imobile?
Multumesc pt raspunsuri imi sunt de mare ajutor sa inteleg cum sta treaba cu amenzile.
Este foarte important sa cititi art.176 din OG. 92/2003. Toate dosarele de insolvabilitate trebuie lucrate in colaborare de inspector, jurist, seful de serviciu si directorul institutiei.

[ link extern ]

Contribuabilul declarat insolvabil, chiar daca a platit o suma mica, nu poate fi scos din insolvabilitate pana nu achita integral suma mentionata in Procesul Verbal de Insolvabilitate. Deci in cazul in care a mai luat niste amenzi si a platit una din cele vechi, sunteti obligat sa incheiati alt proces verbal de insolvabilitate in care adunati sau scadeti sumele respective. Insolvabilii sunt verificati in fiecare an, acolo unde se observa modificari privind plata debitelor sau primirea de noi amenzi, trebuie sa incheiati acel proces verbal.

In cazul dvs, este foarte bine daca insolvabilul a dobandit un bun, in acest fel va recuperati debitele. Deci sechestru puteti pune indiferent de sunt impozite sau amenzi, este singura modalitate de recuperare a debitelor. Amenzile nu sunt complicate pt ca nu genereaza majorari.

Insolvabilii se tin in Evidenta Curenta si Evidenta Separata.

In Evidenta Curenta, se tin insolvabilii care au bunuri active, casa si masina, cu conditia ca sa se puna Sechestru Asiguratoriu asupra casei. In general se evita punerea de sechestru pe auto pt ca este o procedura prea costisitoare generand costuri suplimentare la RAR.

Trebuie avuta mare grija cand puneti sechestru pe casa, daca reprezinta adresa de domiciliu, cat la % ii apartine, gasiti in lege toate astea.

In Evidenta Separta se tin insolvabilii care nu au bunuri deloc, care in general au doar amenzi. Aici in colaborare cu cei mentionati mai sus, se hotareste suma care va fi data la scadere in anul fiscal. Oricum acesti insolvabili trebuie sa ii tineti in evidenta 5 ani, in care faceti verificarea anuala, iar dupa trecerea celor 5 ani, trebuie sa dati la scadere sumele.

Deja am intrat intr-un teritoriu care nu imi este prea cunoscut. Sper sa va pot raspunde la celalalte intrebari. Banui ca sunteti la o primarie mica, este bine sa discutati cu colegii dvs de la alte primarii, dar aveti grija sa nu spuneti ce nu s-a facut la dvs, sau ca s-a facut aiurea, fiind prea multa rautate in jur, te poti astepta la orice.

Multa bafta va doresc!
multumesc din sufletpt raspuns si sfaturi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasi de urmat pt recuperare debite restante la impozite si taxe. Carmentimaru Carmentimaru lucrez la o primarie si sunt nou angajata. de curand in urma controlului efectuat de curtea de conturi s-a observat ca ezista datornici multi la impozitele si ... (vezi toată discuția)
despre prescriptie insolvabil insolvabil lucrey la o primaroie la impozite si taxe. cum procedey daca am o societate cu debite prescrise la data respectiva ( 01.01.2004 )nu s-au adunat documentele ... (vezi toată discuția)
Amenzi circulatie valentina1968 valentina1968 as dori sa ma informati si pe mine in legatura cu niste amenzi de circulatie.mentionez ca deja sunt intrate in prescriptie ,iar mai nou de 2 ani imi apar pe ... (vezi toată discuția)