Buna ziua
as dorii sa va intreb urmatorul lucru:
sunt detinatorul unei parti de mostenire in urma decesului tatalui meu in anum 2006.
mostenitorii legali ai tatalui meu sunt eu si inca o sora.
Tatal a fost divortat de mama mea si in urma divortului s-a facut partajul impartindu-se casa si curtea in 2 parti egale,casa este cu etaj iar etajul a revenit tatalui meu si parterul mamei mele.
dupa decesul tatalui s-a facut dezbaterea mostenirii mama nu a mai fost chemata la dezbatere deoarece numai avea niciun drept succesoral fiind divortata de cativa ani drept urmare dezbaterea s-a facut intre mine si sora mea doar pentru partea tatalui meu ce i-a revenit in urma partajului de la divortul cu mama mea respectiv etajul si jumatate din curte care s-au impartit intre mine si sora mea intocmindu-se fiecaruia certificat de mostenitor.
intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. in urma divortului respectiv partajului instanta a dispus ca tatalui meu sa-i revina casa scarii ca sa aiba acces la etaj urmand ca el sa isi faca unele modificari(dintr-un geam sa il transforme in usa) respectiv construirea unui zid de beton care sa separe cele doua parti ca sa poata avea acces la etaj.
acum mama mea numai vrea sa respecte acest lucru si vrea sa inchida casa scarii si sa ii revina dumneaei spunandu-ne noua mie si surorii sa ne facem scara de acces la etaj pe exteriorul casei.
este legal ce spune si vrea sa faca? cum pot eu dovedii ca am dreptate pot avea acces la hotararea de partaj cu care sa dovedesc ca asa trebuie sa se faca in eventualitatea unui proces pe tema asta?
2. cum putem si ce proceduri trebuie sa urmam ca sa ne despartim fiecare cu bucatica lui de act?
de exemplu eu vreau sa imi impart etajul in jumatate si sa ma apuc de renovat iar sa zicem ca sora mea nu ii cinvine cum se face impartirea intre mine si ea.
ce trebuie sa fac in situatia aceasta?
dar despartirea de partea mamei?
va multumesc anticipat si astept uu raspuns din partea dumneavoastra
Hotărârea de partaj în urma divorțului trebuie să prevadă modul în care s-a făcut individualizarea loturilor - cui revine casa scării și eventual ce obligații revin proprietarilor în legătură cu lucrările pe care trebuie le facă pentru a separa cele două părți de imobil.
Ca și moștenitoare a autorului partajului aveți acces la acea hotărâre de partaj. Puteți să o cereți și de la arhiva instanței în cazul în care nu mai sunteți în posesia acelei hotărâri.
Cu privire la posibilitatea de a vă „separa” de sora D-voastră, aceasta se poate face pe calea unui partaj amiabil - la notar sau prin instanță. Dacă nu găsiți o soluție concretă în care se poate face acea separare este posibil să apelați la un expert constructor care vă va propune variante de partajare a acelui imobil iar D-voastră veți putea să optați pentru una din ele.
În acest moment nu se mai pune problema de a vă separa și de partea mamei deoarece acest lucru s-a făcut la partajul de la divorț.
am inteles si va multumesc pentru raspuns
ideea este ca in hotararea de partaj se scrie clar unde se face peretele despartitor si modul in care se face acest lucru numai ca mama mea incalca acest lucru dorind sa inchida casa scarii deci s ane ia acest spatiu care de drept dupa partaj ne apartine ca mostenitori ai tatalui si ne spune sa ne facem scara pe exterior intre mine si sora mea nu sunt probleme noi o putem face si amiabil frateste cum vine vorba adica jumatate eu jumatate ea problema este la mama mea
inca o intrebare daca se ajunge la notariat se schimba certificatele de mostenitor sau raman in continuare ca si ceritifcat de proprietate?
Partaj
ioan grigore ripa
Tatal decedat din 1996...mama in viata.Cei doi au dobindit impreuna un apartament in care au trait impreuna cu cei 4 copii.Mama divorteaza..iar apartamentul ... (vezi toată discuția)
Donatie
calin felicia
Parintii mei au divortat.La decesul tatalui sora mea a luat toata partea tatalui meu, care depaseste ca valoare partea care mi se cuvine mie din donatia ... (vezi toată discuția)