in cazul depunerii in termen de 6 luni de inregistrare a decesului, care sunt taxele, daca presupune prezenta unui avocat, care sunt etapele desfasurarii actiunii?
mentionez ca ambii parinti sunt decedati, suntem doi frati, locuim la acelasi domiciliu cu defuncta ( succesiunea o declansam dupa mama, tata a 4decedat cu 24 ani in urma). ptr imobilul respectiv aveam succesiune impreuna cu mama dupa tata.
cam pe ce interval se poate lungi tot.
Daca dvs. nu ati ajuns la un consens cu fratele in privinta partajului succesoral, fireste ca aveti nevoie de un avocat, care sa va reprezinte interesele in instanta. Taxa de timbru este de 3% din valoarea masei succesorale (totalitatea bunurilor imobile sau mobile) si este suportata de catre cel care introduce actiunea (reclamantul). Evaluarea bunurilor de catre reclamant pentru a achita taxea de timbru este provizorie, urmand ca expertul judiciar sa stabileasca valoarea lor (cost-onorariul expertului; instanta poate dipune ca acest cost sa fie suportat de toate partile intrucat este in interesul comun al tuturor succesorilor).
In cazul in care pe parcursul termenelor de fond ajungeti la o intelegere cu fratele dvs.puteti apela la un mediator. Urmatorul pas este sa depuneti in instanta Acordul de mediere (2 ore sedinta de mediere). Instanta ia act de intelegerea dvs.si da hotararea in sensul solutiei alese si consfiintite in Acordul de mediere. Odata cu depunerea Acordului de Mediere depuneti si cererea de restituire integrala a taxei de timbru, ceea ce inseamna ca recuperand acest cost, raman doar cele cu onorariile avocatului si mediatorului (cost impartit in mod egal intre parti).
Daca exista un consens intre succesori, puteti apela la un notar. Costul succesiunii va fi impartit intre toti mostenitorii.