avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deschidere mostenire prin cerere in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deschidere mostenire prin cerere in instanta

in cazul depunerii in termen de 6 luni de inregistrare a decesului, care sunt taxele, daca presupune prezenta unui avocat, care sunt etapele desfasurarii actiunii?
mentionez ca ambii parinti sunt decedati, suntem doi frati, locuim la acelasi domiciliu cu defuncta ( succesiunea o declansam dupa mama, tata a 4decedat cu 24 ani in urma). ptr imobilul respectiv aveam succesiune impreuna cu mama dupa tata.
cam pe ce interval se poate lungi tot.
Daca dvs. nu ati ajuns la un consens cu fratele in privinta partajului succesoral, fireste ca aveti nevoie de un avocat, care sa va reprezinte interesele in instanta. Taxa de timbru este de 3% din valoarea masei succesorale (totalitatea bunurilor imobile sau mobile) si este suportata de catre cel care introduce actiunea (reclamantul). Evaluarea bunurilor de catre reclamant pentru a achita taxea de timbru este provizorie, urmand ca expertul judiciar sa stabileasca valoarea lor (cost-onorariul expertului; instanta poate dipune ca acest cost sa fie suportat de toate partile intrucat este in interesul comun al tuturor succesorilor).

In cazul in care pe parcursul termenelor de fond ajungeti la o intelegere cu fratele dvs.puteti apela la un mediator. Urmatorul pas este sa depuneti in instanta Acordul de mediere (2 ore sedinta de mediere). Instanta ia act de intelegerea dvs.si da hotararea in sensul solutiei alese si consfiintite in Acordul de mediere. Odata cu depunerea Acordului de Mediere depuneti si cererea de restituire integrala a taxei de timbru, ceea ce inseamna ca recuperand acest cost, raman doar cele cu onorariile avocatului si mediatorului (cost impartit in mod egal intre parti).

Daca exista un consens intre succesori, puteti apela la un notar. Costul succesiunii va fi impartit intre toti mostenitorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire si mostenitori Carmen Dumitrescu Carmen Dumitrescu Sunt 2 frati...parintii au decedat,mama in 1995 si tata in 2011...unul dintre frati locuieste in casa parintilor iar succesiune nu a fost facuta dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Mediere-succesiune divele divele Se poate face succesiunea prin mediator? Daca da, ce acte sunt necesare? Care sunt pasii? (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune la instanta marryy_lm marryy_lm Buna ziua, am nevoie de indrumarea celor cunosc mai bine procedurile succesorale. In situatia in care mostenitorii nu se inteleg sint indrumati pentru ... (vezi toată discuția)