avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj la divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj la divort

buna ziua!am si eu o nelamurire!parintii mei vor sa divorteze.tata violent,alcoolic.ei au un apartament dobandit dupa casatorie,acesta ma gandesc ca se va imparti intre ei.dar mama mea va mosteni o casa din partea mamei ei.casa e trecuta pe numele mamei mele.as vrea sa stiu daca tatal meu are vreun drept asupra casei in situatia in care de-a lungul anilor ei or mai investit acolo cate ceva.va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: oasele_mellle , utilizator 15:28, 20 Ianuarie 2009
Buna ziua,

bunurilemostenite de unul dintre soti nu intra la partaj.
daca sotii au investit in bunuri pe care nu le au in proprietate atunci au dreptul sa solicite in termen de 3 ani de la momentul invetitiei sa li se restituie sumele cheltuiete.

avocat Costi Boncu
La casa bunicii ,tatal d.-str. are doar un drept de creanta, adica o pretentie. Daca nu-si valorifica prin instanta aceasta pretentie in termen de 3 ani, dreptul sau privind recuperarea sumelor investite in aceea casa se prescriu, adica se sterg. Cu privire la bunurile obtinute in timpul casatoriei se vor impartii in functie de contributia fiecarui sot, plecand de la prezumtia ca bunurile obtinute in timpul casatoriei sunt dobandite in cote egale, totusi fiind o prezumtie relativa se poate demonstra prin probatorii ca mama are o cota majoritara in obtinerea acestora, motivand ca sotul desi castiga anumite venituri le folosea in alte scopuri, asa cum ati si spus pentru a-si cumpara bautura. Succes mamei in ce vrea sa intreprinda.
Ia detaliati putintel in ce baza casa aia, desi nu e mostenita inca, e trecuta pe numele mamei, ca tare ma tem ca e altceva decat mostenire...
In rest, daca e asa, nu se prescrie dreptul de creanta in 3 ani caci prescriptia nu curge intre soti...
Ar fi bine sa aveti un avocat sa vada actele si sa va consilieze inainte (mama dv., oricum).
Nu este vorba de bunurile sotilor , ci de ce au investit ei in casa altora, in speta parintii sotiei.Opereaza dreptul de prescriptie aici.
oasele_mellle a scris:
[...] dar mama mea va mosteni o casa din partea mamei ei.casa e trecuta pe numele mamei mele.

Cam reiese ca e bun al mamei deja, iar daca e din timpul casatoriei... e cam comun!

Alte discuții în legătură

Mama dorește să divorteze DanCristian199 DanCristian199 Părinții mei sunt despărțiți în fapt. Mama a fost înșelată în relatie si părăsită. Ei sunt căsătoriți legal. Mama dorește să se despartă de ... (vezi toată discuția)
Partaj divort ancamaia ancamaia Buna ziua, Sunt casatorita de 10 ani si am 2 copii minori.De cand ne-am casatorit locuim in casa mamei mele,iar in timpul casatoriei am construit o casa in ... (vezi toată discuția)
Doresc sa stiu daca tatal de al 2 are drept la casa bunicilor mamei mele rost rost am o casa care a fost a bunicilor care au decedat si la rand a decedat si copilul lor adica mama iar eu am ramas in casa cu tatal de-al 2 vreau sa stiu daca si ... (vezi toată discuția)