avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua, mama mea are urmatoarea problema. Doreste sa demisioneze de la actualul loc de munca, a discutat cu patroana firmei la care lucreaza si dupa ce i-a explicat acesteia motivele demisiei sale: asigurarea unui climat de lucru mai placut si mai igienic, salarizare mai mare plus munca pe care ar executa-o este mai placuta si mai interesanta pentru mama mea( este croitoreasa) aceasta a fost de acord cu incetarea contractului de munca din data de 24 august, adica azi pentru a-i plati banii datorati si pentru a inceta contractul de munca. In plus s-au mai inteles, ca mama mea ar ajuta-o in continuare atunci si daca ar fi nevoie in realizarea unor comenzi fara cost. Astazi s-au intalnit iar patroana mamei mele nu a mai vrut sa desfaca contractul de munca fara preaviz spunandu-i ca ii ofera un alt post la o alta locatie si ca va trebui sa lucreze acolo 3 saptamani dupa care sa vina si sa motiveze faptul ca vrea sa demisioneze deoarece atunci din punctul ei de vedere,al patroanei, nu va mai avea argumente solide pentru a demisiona. Problema e ca mama vrea sa mearga la noul loc de munca, noua sefa doreste sa-i fac contract de munca cat mai repede, iar mama este ingrijorata ca daca va mai trebui sa lucreze la actuala sefa 3 saptamani atunci aceasta ori sa-i retina banii ori sa-i ingreuneze plecare. Intrebarea mea este daca poate mama mea totusi sa demisioneze fara preaviz in conditiile acestea si care ar fi consencintele demisiei la zile. In contractul de munca apare stipulat ca atat angajatorul cat si salariatul sunt indreptatiti la preavizul de 15 zile( care eu inteleg ca sunt 15 zile calendaristice si nici de cum de lucru). Iar codul muncii spune ca demisia fara preaviz este posibila in situatia in care angajatorul renunta la preavizul stipuat in contract, ceea ce sefa mamei a si facut-o la prima discutie a lor. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: dalia27 , utilizator 18:41, 24 August 2012
Verba volant , scripta manent ... Mama dvs trebuie sa prezinte in scris cererea de demisie si s-o inregistreze la angajator ... discutia verbala intre mama dvs si angajator nu prea poate fi dovedita intr-un eventual proces.

Codul Muncii la art.81 C.mun. reglementeaza expres , printre altele, doua aspecte legate de demisie:
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
...

Prin urmare, mama dvs nu trebuie sa-si motiveze demisia.

Demisia fara preaviz este reglementata si la alin.7 al art.81 C.mun. : (8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Insa daca mama mea refuza sa mai stea perioada de preaviz si inainteaza o demisie "la zi", in afara de pierderea dreptului la somaj, actiunea mai poate avea si alte consecinte. Am inteles ca exista si posibilitatea desfacerii contractului de munca cu litera "i" dar nu stiu daca se poate aplica si care anume sunt consecintele acesteia.
Demisia la zi nu exista ... fie este vorba despre o demisie cu preaviz , fie este vorba despre o demisie fara preaviz.

Mamadvs paote incerca varianta incetarii c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun. - situatie care nu presuoune efectuarea unui preaviz.

De asemenea, mama dvs poate invoca prevederile art.3C.mun., si anume:
...
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
Va multumesc mult pentru raspunsuri si pentru promptitudine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii se acorda sau nu tichetele de masa? David009 David009 Buna, sunt angajat al unei firme de confectii. Doresc sa imi depun lichidarea la zi sau cel putin sa mi se aprobe un preaviz dar mi se spune ca aceste lucruri ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz catalina_rusca catalina_rusca daca sunt in perioada de proba am dreptul sa demisionez fara a mai sta in preaviz?[quot] (vezi toată discuția)
Buna ziua, am inteles ca exista posibilitatea parasirii locului ... LemonTake LemonTake Buna ziua, Am inteles ca exista posibilitatea parasirii locului de munca fara preaviz daca m-am angajat in alta parte si acestia imi solicita prezenta din ... (vezi toată discuția)