avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Am inteles ca exista posibilitatea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Am inteles ca exista posibilitatea parasirii locului ...

Buna ziua,

Am inteles ca exista posibilitatea parasirii locului de munca fara preaviz daca m-am angajat in alta parte si acestia imi solicita prezenta din ziua urmatoare. Am cautat pe internet insa nu am gasit nici o precizare de acest fel.

Este/ Nu este adevarat ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:07, 5 August 2021
Este adevarat .Incetarea c.i.m. fara preaviz are loc in urmatoarele situatii;
- Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia, art.31 alin.3 C.mun.

- incetarea raportului de munca cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.

- incetarea raportului de munca prin demisie - art.81 C.mun..
Demisia poate fi cu sau fara preaviz.

Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.
Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

Intrucat termenul de preaviz in cazul demisiei este prevazut de lege in favoarea angajatorului, acesta poate renunta la beneficiul lui, ceea ce conduce la incetarea contractului de munca la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Ce inteleg din mesajul dvs. este ca, angajatorul de la care vreau sa demisionez poate refuza incheierea contractului la zi prin accordul ambelor parti si sa ma oblige sa mai raman la ei pe perioada preavizului.

Cu alte cuvinte, chiar daca mi-as gasi in alta parte, pana nu inchei preavizul cu angajatorul initial - nu am cum sa plec.

Se poate refuza incetarea c.i.m. cu acordul partilor de catre angajator .... In acest cza, demisia este o solutie.

De plecat, puteti pleca. Nu sunteti obligat sa stati in preaviz , insa absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o situatie, vreau sa imi dau demisia cu acordul ... Crisu Loredana Crisu Loredana Buna ziua, Am o situatie, vreau sa imi dau demisia cu acordul partilor pentru a nu mai sta in preaviz. In cazul in care seful, nu imi aproba demisia si eu ... (vezi toată discuția)
Demisie acordul partilor aviva aviva buna ziua,firma la care lucrez se va inchide lun viitoare pe 25,intre tim mi am gasit alt job,dar nu vor sa ma lase sa plec fara preaviz,mentionez ca preavizul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! Adriana Tudorica Adriana Tudorica Am fost instiintata ca firma isi inceteaza activitatea si mi s_ a inmanat o cerere de demisie in care era specificat, cu acordul ambelor parti , ca demisionam ... (vezi toată discuția)