avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Se poate suspenda executarea dupa depunerea unei ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Se poate suspenda executarea dupa depunerea unei contestatii in anulare?

Am primit o somatie pentru evacuare, am depus o contestatie in anulare la Curtea de Apel pentru recursul declarat nul ca nemotivat, desi motivele erau mentionate chiar in cererea de recurs (!) si am cerut de asemenea suspendarea executarii hotararii pana la judecarea contestatiei. Am primit termen in octombrie.

Pot obtine suspendarea provizorie in baza existentei contestatiei in anulare? Unde trebuie sa depun cererea de suspendare provizorie, la Judecatorie, cu certificat de grefa de la Curtea de Apel?

Multumesc mult pentru orice sfat.
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 23:55, 28 August 2012
DA, cererea se depune la instanța ce a încuviințat executarea silită având anexată dovada depunerii contestației în anulare și la executorul judecătoresc.Într-o țară normală, NU se poate executa nimic până la râmânerea definitivă și irevocabilă a hotărârii judecătorești.Titlurile cerute pentru executarea silita

Art. 372. - Executarea silita se va urmari:
a) in virtutea unei hotarari judecatoresti;
b) in virtutea unui titlu executoriu.
Art. 373. - Hotararile se vor executa prin mijlocirea primei instante. In cazul in care prima instanta este o curte de apel, hotararea se executa prin mijlocirea tribunalului din localitatea in care isi are sediul curtea de apel.
Cererea de executare se va face:
a) in cazul hotararilor ramase definitive si irevocabile, la prima instanta;
b) in celelalte cazuri, la instanta care a pronuntat ultima hotarare asupra fondului; aceasta va trimite cererea, impreuna cu hotararea pentru investire si executare, la prima instanta.
Executarea se indeplineste prin executorii judecatoresti.
Art. 374. - Nici o hotarare nu se va putea executa daca nu este investita cu formula executorie prevazuta de art. 269 alin. 1, afara de hotararile pregatitoare si de hotararile executorii provizoriu, care se executa si fara formula executorie.
Investirea hotararilor cu formula executarilor se face de prima instanta.
Art. 376. - Se investesc cu formula executorie hotararile care au ramas definitive ori au devenit irevocabile, inscrisurile autentificate, precum si pe orice alte hotarari sau inscrisuri, pentru ca acestea sa devina executorii, in cazurile anume prevazute de lege.
Art. 377. - Sunt hotarari definitive:
1. hotararile date fara drept de apel;
2. hotararile date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel, sau chiar atacate cu apel, daca judecata acestuia s-a perimat sau apelul a fost respins;
3. hotararile date in apel prin care se rezolva fondul pricinii.
Sunt hotarari irevocabile:
1. hotararile date in prima instanta, fara drept de apel, nerecurate;
2. hotararile date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel;
3. hotararile date in apel, nerecurate;
4. hotararile date in recurs chiar daca prin acestea s-a solutionat fondul pricinii;
5. orice alte hotarari care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs.
Art. 378. - Pe cand o hotarare definitiva se afla in curs de a se judeca in contestatie sau in urma cererii de revizuire ea are inca puterea lucrului judecat pana ce se va inlocui printr-o alta hotarare.
Art. 379. - Nici o urmarire asupra bunurilor mobile sau imobile nu poate avea loc decat in virtutea unui titlu executor, sau a unei hotarari date cu executie provizorie si pentru o datorie certa si lichida.
Va multumesc pentru raspunsul prompt si detaliat.

A mai aparut o discutie despre cautiunea pentru suspendare, eu am inteles ca trebuie sa platesc 500 lei, fiind vorba de evacuare, insa avocatul partii adverse pretinde ca pe langa cei 500 de lei ar trebui sa mai platesc si 10% din suma mentionata drept cheltuieli in procesul verbal. Suma in cauza fiind aproximativ 4.000 lei.

Mi se poate respinge cererea de suspendare provizorie daca am platit doar cei 500 de lei? Multmesc anticipat pentru raspunsuri.
”avocatul partii adverse pretinde ca pe langa cei 500 de lei ar trebui sa mai platesc si 10% din suma mentionata drept cheltuieli in procesul verbal. Suma in cauza fiind aproximativ 4.000 lei.”

De la formularea ”ar trebui sa mai platesc și ” până la impunere, mai e loc de dialog, de negocieri etc etc.Cei 10% pt. ”cheltuieli in procesul verbal” pot fi solicitați de acel avocat pt. munca lui dar NU înțeleg de unde se adună/impune/rezultă suma de 4.000 lei ? Apoi : cauțiunea o poate calcula/fixa/stabili doar și numai instanța și nicidecum avocatul (art.33, alin.(3) din Legea nr.85/2006 la cererea debitorului, judecătorul-sindic îl poate obliga pe creditorul care a introdus cererea de deschidere a procedurii insolvenţei să consemneze, în termen de 15 zile, la o bancă, o cauţiune de cel mult 10% din valoarea creanţelor, urmând ca acesta să fie restituită creditorilor, dacă cererea va fi admisă.Plata cauţiunii este menită a preveni abuzurile unui creditor, care ar putea utiliza procedura insolvenţei ca un mijloc de presiune pentru a obţine recuperarea cu prioritate a creanţelor şi este considerată, conform proiectul Phare „Suport pentru îmbunătăţirea şi implementarea legislaţiei privind falimentul”, ca fiind „bune practici”. Respingerea cererii de suspendare provizorie dacă ați platit doar cei 500 de lei, trebuie discutață în ședința de judecată : aici vă poate întreba instanța sau adversarul (încercați a vă orienta după comportamentul/cerința instanței -solicitați dreptul la cuvânt dacă considerați necesar să argumentați/motivați/solicitați ceva la timp și fiți pe fază, eventual vi se dă un nou termen sub sancțiune, dacă nu cumva vi s-a și dat.Revedeți imediat conținutul Citației, ultima Încheiere de ședință din dosar la Arhivă), dacă instanța va dat sarcină și termen : respectați cu STRICȚEȚE, altfel veți fi sancționat, eventual decăzut din drepturi etc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O astfel de sentinta; poate fi investita cu titlul executoriu?? Manole Dumitru Manole Dumitru O sentinta data de prima instanta, cu cale de atac, cu recurs in 15 zile de la comunicare; 1). Poate fi considerata ca fiind o hatarare \"Dfinitiva\" ? ... (vezi toată discuția)
Investire cu formula executorie ni_leta ni_leta Buna ziua si 2010 sa va aduca multa sanatate,impliniri si tot ceea ce va doriti, alaturi de cei dragi. Si, bineinteles, si alaturi de noi, care apreciem orice ... (vezi toată discuția)
Hotarare nedefinitiva executata handsu handsu O sentinta civila poate fi investita cu formula executorie cand recursul este depus in termen ,si inca nu este judecat, nici primul termen nu a avut loc , si ... (vezi toată discuția)