avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintare Asociatie de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintare Asociatie de Proprietari

Vreau sa stiu, in cazul infiintarii unei Asociatii de Proprietari prin separare de scari, pe 2 scari (din 4), cate apartamente trebuie sa-si dea acordul ? Situatia este urmatoarea: 27 apart. pe scara 1, 27 apartam. pe scara 2. Trebuie indeplinita conditia de jumatate + 1 de pe fiecare scara in parte, respectiv minimum 14 + minimum 14, sau jumatate + 1 din totalul (54) celor 2 scari, respectiv minimum 28, indiferent daca pe una din scari sunt mai putin de 14 de acord ?:(
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:41, 24 August 2012
Inainte de acordul membrilor proprietari analizati daca sunt intrunite conditiile esentiale tehnice,in conformitate cu disp L nr 230/2007
Avem bransamente separate de celelalte doua scari, nu avem probleme de delimitare tehnica, vom cere oricum si avizele de la furnizori:) Ma intereseaza, daca se poate, un raspuns strict privind problema de mai sus.
Ultima modificare: Vineri, 24 August 2012
enen, utilizator
Daca asociatia de proprietari viitoare care se doreste a fi infiintata va fi compusa din 2 scari, atunci ea va constitui un tot, deci este nevoie de 50% +1 din totalul de proprietari din cele 2 scari.

Totusi, e bine sa vedeti daca la una din scari sunt mai multi "impotriva" decat "pentru", e bine sa evitati o asemenea constructie juridica si sa va limitati la cei care cu adevarat vor sa se separe din asociatia mama, pe o singura scara. E bine sa cantariti bine acest aspect pentru buna functionare a asociatiei in viitor.
CAPITOLUL II
Înfiinţarea, organizarea, funcţionarea şi administrarea asociaţiei de proprietari

Art. 4. Asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, din cadrul aceluiaşi condominiu cu cel puţin 3 proprietari. Acordul se consemnează într-un tabel nominal, anexă la acordul de asociere, potrivit art. 5, alin. (1) din Legea 230/2007. Tabelul nominal, anexă la acordul de asociere, va conţine, în mod obligatoriu, următoarele: numele şi prenumele proprietarului, adresa, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, indicarea titlului de proprietate, data exprimării voinţei de asociere şi semnătura.

Art. 5. (1) În clădirile de locuinţe cu mai multe tronsoane sau scări se pot constitui asociaţii de proprietari pe fiecare tronson ori scară în parte numai în condiţiile în care nu există o proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată.
(2) Asociaţiile de proprietari înfiinţate pe scări sau tronsoane de clădire se pot constitui prin hotărârea adunării generale şi cu acordul expres al coproprietarilor cu privire la delimitarea efectivă a părţilor de proprietate comună care se preiau în administrare de respectiva asociaţie de proprietari şi cu privire la obligaţiile şi drepturile legale care vor continua să rămână în sarcina tuturor coproprietarilor.
(3) Prin acordul de asociere pe scară sau tronson se reglementează şi raporturile cu celelalte asociaţii de proprietari constituite în clădire, pe scară sau tronson, cu privire la posibilitatea defalcării tehnice a consumurilor şi repartizarea cheltuielilor comune, precum şi modalitatea acestei defalcări/repartizări. Dacă va fi necesar, se va solicita avizul furnizorilor de servicii implicaţi, cu privire la posibilităţile tehnice de furnizare independentă a utilităţilor pe tronsoane sau pe scări, precum şi pentru realizarea branşamentelor.

H.G. 1588/2007
Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008

Votul majoritatii exprima vointa .
In cazul despartirii de pe tronsoane sau scari suportati si costul delimitarii consumatorilor .
elga50 a scris:

Daca asociatia de proprietari viitoare care se doreste a fi infiintata va fi compusa din 2 scari, atunci ea va constitui un tot, deci este nevoie de 50% +1 din totalul de proprietari din cele 2 scari.

Totusi, e bine sa vedeti daca la una din scari sunt mai multi "impotriva" decat "pentru", e bine sa evitati o asemenea constructie juridica si sa va limitati la cei care cu adevarat vor sa se separe din asociatia mama, pe o singura scara. E bine sa cantariti bine acest aspect pentru buna functionare a asociatiei in viitor.

Si eu cred la fel, multumesc pentru raspuns, am o singura dilema, jumatate din 27=13,5, cat ar fi jumatate+1, 14, asa cum cred eu, sau 15 ?:-/

Alte discuții în legătură

Mansardare Danafla Danafla Cu doi ani in urma,pe blocul meu s-a inceput o mansardare la care nu mi-am dat acordul. Sunt singurul locatar de pe scara care centrala de apartament,aceasta ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietaatri DanielGavra DanielGavra Buna ziua Am achizitionat un apartament intrun complex residential format din 4 blocuri acum trebuie sa infintam asociatia de proprietari dar am vrea sa o ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari contor comun 2 scari mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca cumva este ilegal sa faci asociatie de proprietari pe un singur tronson dintr0un bloc cu 5 tronsoane. Adica blocul ... (vezi toată discuția)