avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii au dreptate ?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

au dreptate ?

Din luna august 2008 am fost in concediu medical pina pe 31 dec 2008.De la 1 ian 2009 figurez ca pensionar de boala si cei de la firma unde am profesat au fost mirati cind am cerut si plata concediului de odihna pe anul 2008 spunind ca nu cred dinsi ca mai am dreptul:( .Dupa cite stiu am dreptul sa incasez pe lunile lucrate.:-/
Cel mai recent răspuns: Bibike , utilizator 00:38, 25 Ianuarie 2009
In conformitate cu prevederile codului muncii:
Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 140. - (1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
(4) Abrogat.
Art. 141. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Deci , la incetarea CIM , daca nu ati efectuat concediul de odihna , angajatorul este obligat sa va dea bani pentru concediul neefectuat.
=D> Multumesc foarte mult ptr raspunsul dv.Un an cit mai bun:wave:
Concediul de odihna se acorda proportional cu perioada efectiv lucrata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna neefectuat in anul anterior delia25 delia25 Buna ziua! Sunt angajata a unei societati din anul 2008. Am avut dreptul la 21 zile de concediu din care nu am efectuat decat 6. Cele 15 zile ramase s-au ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna neefectuat se plateste? gizeh_65 gizeh_65 Vin cu o intrebare si eu...am fost angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata din data 4 septembrie 2007 pina la dat 15 august 2008 ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna am drept la concediu de odihna pe anul in curs daca am inceput lucrul in luna mai 2010 (vezi toată discuția)