avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical

buna ziua. momentan sunt angajat pe o perioada determinata si cei de la firma la care lucrez, mi-au promis ca din septembrie imi vor face contract pe o perioada nedeterminata.intrebarea mea este: daca imi iau concediu medical acum pe o perioada de minim o luna, mentionez ca am o boala care are acest drept, o sa mai fiu platit, o sa continui sa fiu angajat la firma sau o sa fiu dat afara? cu respect, va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:04, 26 August 2012
Se plateste concediul medical ,dar nu poate nimeni sa va asigure ca firma va prelungi pe perioada nedeterminata CIM.La expirare perioadei determinate,firma poate face ce vrea,,dar trebuie sa va anunte ,daca va da afara aveti dreptul la preaviz,deci veti sti cu 21 de zile. inaite
Contractul de munca pe perioada determinata inceteaza de drept la data expirarii.
Daca veti avea concediu medical mai mult decat dureaza contractul de munca, in ipoteza ca nu va fi prelungit, veti putea totusi sa beneficiati de indemnizatie pentru concediul medical de la casa de sanatate.

OUG nr.158/2010:

ART. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
b) instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pânã la data de 10 a lunii urmãtoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;
c) casa de asigurãri de sãnãtate, pânã la data de 10 a lunii urmãtoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (2) şi pentru persoanele prevãzute la art. 23 alin. (2) şi la art. 32.

ART. 32
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
(3) Drepturile achitate în condiţiile prevãzute la alin. (1) urmeazã a fi recuperate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la angajator, dupã caz, conform legii.
1. Daca va luati acum concediu medical este posibil ca angajatorul sa nu mai doreasca sa va transforme CIM dintr-unul pe perioada determinata intr-unul pe perioada nedeterminata.

2. - Fiind vorba de un CIM pe perioada determinata acesta inceteaza de drept, la data expirarii sale, indiferent de situatia in care va aflati dvs. in acel moment.
- In aceasta situatie nu se mai acorda preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim perioada determinata monicagheorghe monicagheorghe Buna ziua, Va rog, frumos, sa ma ajutati cu un raspuns la urmatorul caz: a) un angajat are cim pe perioada determinata de la 05.01.2013 la ... (vezi toată discuția)
Concediu medical nicolaescu_liliana nicolaescu_liliana Daca un salariat are contract de munca pe durata determinata si vine cu un concediu medical care se prelungeste peste data de incetare a contractului de ... (vezi toată discuția)
Drepturi in perioada de sarcina angelax angelax Sunt angajata cu un contract pe o preioada determinata in cadrul unui proiect cu finantere europeana. Sunt insarcinata in luna a III-a si mi s-a dat concediu ... (vezi toată discuția)