avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesiune din 2001 neinregistrata la RC - este valabila?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesiune din 2001 neinregistrata la RC - este valabila?

Am cesionat firma in 2001 unei alte persoane. Acesta nu a facut demersurile pentru intregistrare la Registrul Comertului la vremea respectiva, si a continuat activitatea pe firma, cu rezultate dezastroase - datorii la bugetul de stat, etc. Certificatul de inregistrare nu a fost preschimbat pana la termenul limita.
Cine este acum responsabil pentru aceste datorii ? Este valabila aceasta cesiune? Care sunt legile care reglementeaza valabilitatea cesiunilor?
Situatia este complicata.

Cesiunea si-a cam pierdut efectele, pentru ca dupa 3 ani e mai greu sa fie inregistrata. In privinta datoriilor, cred ca, neinregistrata fiind cesiunea, societatea este raspunzatoare prin fostii administratori si asociati, daca este cazul.

Cazul dumneavoastra este extrem de complicat si, din pacate, foarte des intalnit in Romania. Ar fi totusi utile mai multe amanunte...
Eu vad asa: din moment ce nu a facut publicitatea ceruta de lege, actul de cesiune nu este opozabil.
cesiunea partilor sociale neinregistrata la O.R.C., nu produce efecte juridice. fostii administratori(de fapt administratorii in drept)raspund pentru fiecare prejudiciu.
situatia e complicata in privinta tragerii la raspundere a cesionarilor neinregistrati
cesiunea produce efecte intre asociati; ea nu este opozabila tertilor(datornicilor) cesiunea nu mai poate fi inregistrata-vezi LEGEA 161/2003 si LEGEA 31/1990r(cesiunea se inregistreaza in termen de 15 zile de la semnare). Nu sunt probleme daca societatea e SRL si nu esti administrator.
scuze am scris datornici in loc de debitori

Alte discuții în legătură

Neinregistrare cesiune la reg com pkey pkey Am si eu o intrebare. Am avut un SRL in care eram asociat unic. Am cesionat-o cuiva am facut cesiune parti sociale, decizie asociat unic .....etc, proces ... (vezi toată discuția)
Cesiune Alexandru Arsu Alexandru Arsu Buna seara, Intampin urmatoarea problema: Se da un SRL cu asociat unic si 4 persoane implicate in aceasta poveste. A este primul asociat. Pe 01.05 acesta ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale firma si calitate administrator valigogs valigogs Am avut o firma deschisa in 2002 iar anul trecut (octombrie 2008) am cesionat partile sociale detinute (5 in val. de 100 fiecare) si am renuntat la calitatea ... (vezi toată discuția)