Buna Ziua. Am si eu la job o situatie putin neplacuta. Eu si colegii mei am fost invocati in consiliu pt tragerea la raspundere pt o asa zisa abatere disciplinara.
Eu lucrez la Vodafone, angajata prin ManPower, pe postul de agent relatii clienti (*222). Vom fi sanctionati prin avertisment scris + taierea a 10% din salariu. Pt ce? Se considera ca am fraudat prin apeluri neeligibile. Apeluri neeligibile se considera Transferul la internet si date, transferul la cei care se ocupa de rezilieri si ofertare, transferul la pers juridice, reclamtiile care se aduc altor colegi, chiar si apelurile care vin din partea colegilor din magazine(acestea se numesc codari). Am iesit cu un procentaj de 53% din 980 de apeluri (iar codari am avut 1034). Consider ca nu este vina noastra ca nu exista un numar la care apelurile respective sa intre direct la agentii care se ocupa de acest tip de solicitari si noi suntem nevoiti sa codam astfel. Noi suntem evaluati de un robotel care suna clientul dupa ce a vb cu noi, iar clientul trebuie sa acorde note. S-a considerat ca am "fentat" (sa zic asa) acel robotel prin astfel de codari (mentionez ca daca suna robotelul pe acele codari notele acordate nu sunt pentru noi, ci pt cei care preiau apelul dupa transferul nostru). Le-am cerut superiorilor sa faca cercetari in vederea acestor codari pt ca eu stiu sigur ca nu am fraudat ci pur si simplu am facut ceea ce am fost invata in trainging sa fac, insa nimeni nu s-a obosit sa faca verificarile necesare. Raportul cu aceste codari neeligibile l-au scos de pe luna iulie, urmand sa ne aplice sanctiunea abia saptamana viitoare. Ceea ce ne deranjeaza este faptul ca noua nu ni s-a spus ca avem target si pe asa ceva, nu am semnat nimic in acest sens si nici in contractul de munca semnat cu ei nu este specificat nimic. Pur si simplu la inceputul lui august am primit un raport din partea Team Leader-ului prin care eram informati ca vom fi sanctionati.
Am facut rost de la un coleg mai vechi de un regulament intern si supriza... nici acolo nu scrie nimic de aceste abateri disciplinare.
Sunt foarte suparata ca dupa ce ca ne da o nimica toata salariu si nu raman cu mare lucru din salariu ca mai fac si naveta, s-au trezit ei acum sa ne taie si din salariu.
Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat. Ce as putea sa fac pt a ataca aceasta hotarare? Cum as putea dovedi ca sunt sanctionata pe nedrept atata timp cat nimeni nu ne asculta??
Nu se pot aplica pedepse fara existenta unei cercetari in prealabil...sustineti-va cauza si daca aveti dreptatea de partea d-voastra si totusi sunte-ti sanctionata aveti la indemana procedura de contestatie la instantele judecatoresti competente, in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii sanctiunii.
La noi se pare ca orice este posibil... Daca intr-adevar vom fi sanctionati vedem maine ca am fost chemati in "consiliu".
Si daca nu fac cercetari si ne sanctioneaza fara dovezi vom merge mai departe, chiar s la judecata daca este nevoie sa se ajunga pana acolo... Insa speram ca nu!
Se pare ca maine va fi "convocarea" pentru cercetarea disciplinara. Deja nu au respectat procedura de cercetare de mai jos. Aveti grija ce semnati maine, mai bine amanati o zi sau doua sa va mai sfatuiti cu cineva de specialitate.
CAP. II
Rãspunderea disciplinarã
ART. 247
(1) Angajatorul dispune de prerogativã disciplinarã, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor sãi ori de câte ori constatã cã aceştia au sãvârşit o abatere disciplinarã.
(2) Abaterea disciplinarã este o faptã în legãturã cu munca şi care constã într-o acţiune sau inacţiune sãvârşitã cu vinovãţie de cãtre salariat, prin care acesta a încãlcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncã sau contractul colectiv de muncã aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducãtorilor ierarhici.
ART. 248
(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul sãvârşeşte o abatere disciplinarã sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzãtor funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o duratã ce nu poate depãşi 60 de zile;
c) reducerea salariului de bazã pe o duratã de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de bazã şi/sau, dupã caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadã de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinarã a contractului individual de muncã.
(2) În cazul în care, prin statute profesionale aprobate prin lege specialã, se stabileşte un alt regim sancţionator, va fi aplicat acesta.
(3) Sancţiunea disciplinarã se radiazã de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacã salariatului nu i se aplicã o nouã sancţiune disciplinarã în acest termen. Radierea sancţiunilor disciplinare se constatã prin decizie a angajatorului emisã în formã scrisã.
ART. 249
(1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
(2) Pentru aceeaşi abatere disciplinarã se poate aplica numai o singurã sancţiune.
ART. 250
Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinarã aplicabilã în raport cu gravitatea abaterii disciplinare sãvârşite de salariat, avându-se în vedere urmãtoarele:
a) împrejurãrile în care fapta a fost sãvârşitã;
b) gradul de vinovãţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generalã în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de cãtre acesta.
ART. 251
(1) Sub sancţiunea nulitãţii absolute, nicio mãsurã, cu excepţia celei prevãzute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusã mai înainte de efectuarea unei cercetãri disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfãşurãrii cercetãrii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicitã de cãtre angajator sã realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea fãcutã în condiţiile prevãzute la alin. (2) fãrã un motiv obiectiv dã dreptul angajatorului sã dispunã sancţionarea, fãrã efectuarea cercetãrii disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetãrii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sã formuleze şi sã susţinã toate apãrãrile în favoarea sa şi sã ofere persoanei împuternicite sã realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le considerã necesare, precum şi dreptul sã fie asistat, la cererea sa, de cãtre un reprezentant al sindicatului al cãrui membru este.
ART. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisã în formã scrisã, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luãrii la cunoştinţã despre sãvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data sãvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulitãţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinarã;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncã sau contractul colectiv de muncã aplicabil care au fost încãlcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlãturate apãrãrile formulate de salariat în timpul cercetãrii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevãzute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuatã cercetarea;
d) temeiul de drept în baza cãruia sancţiunea disciplinarã se aplicã;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestatã;
f) instanţa competentã la care sancţiunea poate fi contestatã.
(3) Decizia de sancţionare se comunicã salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicãrii.
(4) Comunicarea se predã personal salariatului, cu semnãturã de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandatã, la domiciliul sau reşedinţa comunicatã de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestatã de salariat la instanţele judecãtoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicãrii.
Mail-ul care l-am primit de la angajator suna in felul urmator:
"Se convoca salariatul Luciana Lefter, in data de 28.08.2012 ora 13:10 la adresa......... in vederea efectuarii cercetarii disciplinare prealabile.
Cercetarea disciplinara prealabila va avea ca obicet savarsirea de catre salariatul Luciana Lefter a urmatoarelor fapte:
a) proasta calitate a serviciilor si/sau a executiei sarcinilor de lucru.
Convocarea a fost emisa in baza art 251 alin. 2 din Codul Muncii.
Neprezentarea salariatului Luciana Lefter la convocarea facuta in aceste conditii da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile, conform art. 261 alin. 3 din Codul Muncii."
Proasta calitate a serviciilor? Eu din asta inteleg ca munca depusa de mine pana acum este egala cu 0. In fiecare luna am iesit in target atat pe calitate cat si pe vanzare si acum vin cu surpriza asta?
Codul muncii spune ca acea convocare trebuie sa se faca in scris, nu pe mail, si dvs. trebuie sa semnati de luare la cunostinta.
ART.251 (2) În vederea desfãşurãrii cercetãrii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicitã de cãtre angajator sã realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
Regulamentul intern ar trebui sa aiba prevazute cazurile de abateri disciplinare.
(2) Sub sancţiunea nulitãţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinarã;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncã sau contractul colectiv de muncã aplicabil care au fost încãlcate de salariat;
Sa solicitati clar precizarea prevederilor incalcate de dvs.