buna seara am o hotarire definitiva si irevocabila intrun proces cu recuperarea drepturi banesti am pus executor judecatoresc si firma respectiva vazind ca are sehestru pe conturi a depus contestatie pt oprirea executarii si contesta si hotarirea definitiva si vor ca aceasta sa fie shimbata in urma altui proces decizia finala a fost luata de curtea de apel galati cu titlu definitiv si irevocabil . se poate anula aceasta hotarire si ce am de facut eventual? va multumesc anticipat
păi, dacă potrivit afirmației dvs. aveți ”o hotarire definitiva si irevocabila intrun proces cu recuperarea drepturi banesti” . . . ACEASTA nu mai poate fi atacată cu nimic CI doar pusă-n aplicare-ceea ce ați și făcut.Așteptați doar soluționarea de către instanță la ”contestația” depusă de debitor la executarea silită.Ca să fie ANULATÃ (probabil debitorul găsind ori din neștiință/viclenie/răzbunare ca să vă timoreze ori să vă mai țină-n loc, a depus contestație în anulare a hotărârii dvs. definitive și irevocabile), debitorul, potrivit C.P.C : o poate introduce în termen de 15 zile de la data când a luat cunoştinţă de hotărâre, dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas irevocabilă.EU nu pot desluși TERMENUL din afirmațiile dvs. de luare la cunoștință ? Admisibilitatea contestaţiei în anulare de drept comun, cere îndeplinite 2 condiţii :
- hotărârea contestată să fie irevocabilă ( indiferent dacă a fost pronunţată în primă instanţă, în apel, recurs, revizuire, contestaţie în anulare ( exemplu: hotărârea dată în primă instanţă care nu a fost apelată, sau legea prevedea că pot fi atacate cu recurs şi nu au fost recurate, hotărârile pronunţate în apel nerecurate, hotărârea pronunţată în recurs, etc;
- motivele contestaţiei în anulare obişnuite să nu fi putut fi invocate pe calea apelului sau recursului ( exemplu: dacă ar fi invocat aceste motive prin apel şi deşi au fost respinse, ori nu le-ar reiterat în recurs, sau a invocat această neregularitate procedurală direct în recurs etc.).
Este dreptul debitorul de a formula contestatie la executare ..
Art. 399 C.proc.civ.
(1)Împotriva executării silite, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare. De asemenea, dacă nu s-a utilizat procedura prevăzută de art. 2811, se poate face contestaţie şi în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea titlului executoriu, precum şi în cazul în care organul de executare refuză să înceapă executarea silită ori să îndeplinească un act de executare în condiţiile prevăzute de lege.
(2)Nerespectarea dispoziţiilor privitoare la executarea silită însăşi sau la efectuarea oricărui act de executare atrage sancţiunea anulării actului nelegal.
(21)De asemenea, după ce a început executarea silită, cei interesaţi sau vătămaţi pot cere, pe calea contestaţiei la executare, şi anularea încheierii prin care s-a dispus învestirea cu formula executorie, dată fără îndeplinirea condiţiilor legale.
(3)În cazul în care executarea silită se face în temeiul unui titlu executoriu care nu este emis de o instanţă judecătorească, se pot invoca în contestaţia la executare apărări de fond împotriva titlului executoriu, dacă legea nu prevede în acest scop o altă cale de atac.
Admiterea contestatiei la executare poate duce la anularea formelor de executare ..