buna ziua.ma numesc claudia,am 21 de ani si de pe 2 iunie lucrez la un magazin de firma..am semnat contract,am primit tot pe inventar..problema e ca am muncit toata vara 13 ore pe zi singura,si acum ma amana cu plata.am primit doar pe luma iunie salarul,iar de 2 luni ma tot amana,.nu stiu ce sa fac,miercurea am inventar,predau banii dar eu nu raman cu nimic,.acum miercuri am iar inventar,.vreau sa imi calculez orele,sa imi opresc banii si sa plec..dar nu stiu daca e corect..sa nu zica dupa ca i-am furat.13 ore pe zi nu a fost usor..nu stiu ce s mai fac.l-am mai bagat si pe al meu ca fiind singura,negasind pe nimeni sa lucreze cu mine,i-am propus sa il ponteze si pe al meu,care are carte de munca in alt loc,dar dupa ce isi termina treaba venea si ma ajuta.mi-am facut copii la toate specificatiile de vanzare pe care scrie si orele.va rog din suflet macar un sfat sa imi dati..ma puteti si suna la nr de telefon 0740626435.multumesc anticipat:(
Nu aveti dreptul sa va opriti banii aferenti drepturilor salariale, din vanzari. Aveti grija la astel de actiuni , care desi ar parea echitabile , lasa posibilitatea angajatorului de a va acuza de furt, abuz de incredere, sau gestiune frauduloasa , dupa caz, ceea ce constituie infractiune.
E mai bine sa aveti grija sa iasa bine inventarul , iar ulterior va puteti obtine relativ usor drepturile salariale restante , fie facand o sesizare la ITM , sau printr-o cerere de chemare in judecata a angajatorului , daca aveti contract de munca .
Nu va sfatuiesc sa va luati singura salariul din inventarul facut, pt ca va poate face reclamatie la politie, va poate acuza de alte lucruri dupa aceia. Adresati-va Inspectoratului Teritoial de Munca, faceti o cerere, vedeti ce rezolvare gasesc dansii.
[Mesaj editat - Moderatorii editează mesajele neregulamentare iar menţionarea numărului de telefon nu reprezintă o încălcare a regulamentului]
Singurele modalitati de a va recupera drepturile salariale restante sunt : sesizarea ITM-ului si/sau promovarea unei actiuni in instanta.
ITM-ul poate constata neplata salariului - nesemnarea statelor de plata sau inexistenta ordinelor de plata daca plata se face pe card - dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca acesti bani.
Actiunea in instanta este de competenta Tribunalului in razacaruia domiciliati si este scutita de plata taxelor judiciare.
si apoi eu cum sa demonstrez cate ore am lucrat de fapt?nu mai stiu ce sa spun.ma tot amana intruna..sunt 2 luni lucrate zi de zi 13 ore..acum au scos ca vezi doamne ce e mai mult de 9 ore pe zi se scade o ora pauza de masa care nu a existat.macar daca spuneau de le inceput,sau specificau undeva.acum ca sa scoata din ore sa imi dea mai putini bani.ideea e ca este magazin de sezon.anul trecut au lucrat 4 fete,anul asta am fost doar eu si am stat cu afisul de angajare(ziceam sa mai iau pe cineva ca nu faceam fata) dar nu a venit nimeni si am ramas singura.i-am propus directoarei sa il pontez si pe prietenu meu care oricum venea dupa ce termina munca si statea cu mine si a fost de accord.si acum mi-ar putea spune ca nu am nici o dovada ca a lucrat.ce sa fac va rog sa ma sfatuiti?din cate am inteles astazi ca am vorbit la telefon cu contabila ca ea saraca tine cu mine si e si ea derutata de ce se intampla,mi-a spus ca maine,cand normal era inventarul,nu mai vine,ca asa i-a spus directoarea,acum ca vine directorul,o sa ia banii din vanzari si eu nu o sa mai apuc sa mai strang banii pentru ca trece vara,turisti nu mai sunt si eu banii nu o sa ii mai vad.nu stiu cum sa procedez.dar banii eu nu am sa ii opresc pentru ca nu vreau sa ma bag in altele.la itm daca ma poate ajuta cineva sa ma indrume oricum fac reclamatie..am 2 saptamani la rand de cand in fiecare miercuri am facut inventar dar de bani nu a zis nimic.luna trecuta,iulie,am asteptat pana pe data de 15 ca atunci era zi de salar,nimic.,.am stat pana pe 18.am sunat-o ..a spus ca e la bacau si ca vorbim cand ajunge la birou..a ajuns la birou(mi-a confirmat contabila) dar de sunat nimic.am zis ca suna dupa ziua de miercuri cand evident faceam inventar(la care a iesit tot bine) dar de unde.nimic..ieri am sunat-o si am intrebat-o de salar si mi-a spus ca "sincer,nu m-am gandit la salar",sa cad de pe scaun..ce se poate face>?cum sa procedez?pentru a o da in judecata nici atat nu stiu unde sa ma duc si sincer nici nu imi permit.am acceptat programul de 13 ore zilnic tocmai pentru a strange ceva.m-am ales cu ...nimic,,maine fiind miercuri,contabila mi-a zis k nu vine dar a avizat niste marfa pentru mine si cineva poate va veni ea nu stie nimic.oricum ziceti sa le predau toti banii?sa nu imi opresc nimic>?:((daca ma poate indruma cineva,va rog sa ma ajutati.va multumesc pentru raspunsuri si astept si alte sfaturi..