avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie pentru copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie pentru copil

Ma numesc Daniela..Intrebarea mea este in legatura cu indemnizatia pentru copil.Eram studenta in ultimul an de facultate ,anii de studiu 2004-2008.La Universitatea de Arte si Design ,Facultatea de Arte Plastice ,Sectia Foto-Video-Procesare Compiuterizata a Imaginii.Am ramas gravida si am nascut in data de 28.12.2007 iar Licenta am luat-o in sesiunea iunie 2008.Eram la BUget.Am mers sa imi depun actele pentru indemnizatie si de acolo angajatele si avocata de acolo a zis ca dupa lege eu nu am dreptul la indemnizatie,nu am mai depus dosarul la sfatul lor,dar inca nu sunt sigura ca nu aveam acest drept.Fetita are acum un an si o luna si datorita faptului ca nu am fost si nu sunt casatorita ,primesc ajutorul de monoparental ,alocatia pentru copil care e de 200 de lei si am depus acu ceva timp actele pentru somaj ,afland ca daca nu muncesti poti sa depui dosar pentru somaj.Dar pana la depunerea dosarului de somaj am depus un alt dosar si am avut de umblat in decursul a doua luni unde ma trimiteau ei pentru a primi raspuns daca ma incadrez pentru jobul pentru care ma trimiteau sau nu.Somajul ,luna aceasta o sa fie a treia luna cand imi vine.Intrebarea mea este, avand in vedere conditiile in care s-a nascut copilul,faptul ca eram studenta si la buget si logic ca nu aveam cum sa lucrez,aveam dreptul sau nu la aceasta indemnizatie?Daca aveam acest drept ce mai pot face acum, fiindca e destul de greu cu banii si locuind cu parintii mei logic ca ne ajuta (daca nu erau ei ,nu stiu ce era)dar urmeaza sa ma angajez pentru ca e necesar acest lucru .Daca ma angajez si am avut dreptul la indemnizatie ,pe care nu am luat-o datorita faptului ca angajatele si avocata de la institutia publica de aici au zis ca nu are rost sa depun dosarul pentru ca oricum nu o sa primesc indemnizatia ,in perioada aceea(dupa spusele lor),atunci ce mai pot face,primesc cumva indemnizatia pana la data in care se va emite contractul de munca ,cand ma voi angaja.Va rog dati-mi un sfat.Am incercat pana acum in diferite locuri sa ma interesez ,dar nimic.
Cel mai recent răspuns: LAVINIA_702 , utilizator 15:21, 19 Ianuarie 2009
Legea 19 la Art. 38 - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
Deci la momentul nasterii erai asigurata prin asimilare.De aici trebuia pornit.
Multumesc ,de raspuns,deci in concluzie aveam dreptul la indemnizatie,.Si mai pot face ceva pe chestia asta?
Pot sa mai depun dosar sau ce e de facut ?(Ma scuzati ca abia acum ma uit desi eram onnline ,eram cu fetita in brate ,o adormeam).
si aceasta lege e valabila si in 2009 si era si in 2008?
ART.4 - (1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului prevazute de ordonanta de urgenta se acorda persoanelor îndreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni, în ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat încredintarea în vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia, ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(4) Cele 12 luni prevazute la alin.(1) pot fi constituite integral si numai din perioadele prevazute la art.1 alin.(2) din ordonanta de urgenta, cu exceptia lit.a), daca persoana s-a aflat în una sau mai multe din urmatoarele situatii:
i) au urmat cursurile de zi ale învatamântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma. În sensul dispozitiilor art.38 alin.(1) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se ia în considerare intervalul cuprins între ziua în care începe si ziua în care se sfârseste fiecare an universitar, respectiv 1 octombrie al unui an - 30 septembrie al anului urmator;
E valabila, nu stiu in ce masura se poate aplica retroactiv, insa, avand in vedere ca fetita are un an, ma gandesc ca macar pentru anul asta se mai poate face ceva.Eu zic sa incercati sa depuneti dosarul.
Va multumesc pentru raspuns,maine o sa merg la Jurista de la Directia muncii sa vad ce imi zice si ce pot face.

Alte discuții în legătură

Mamica si tatic studenti Ielciu Anca Ielciu Anca buna ziua. Am si eu o nelamurire. In cazul in care mama este anul 2 la facultate la zi iar tatal este an terminal tot la zi cu licenta in iunie care dintre ei ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crest copilului daca mi am platit singura impozitele vulpitza vulpitza Buna ziua. Stie cineva daca se pot lua cei 800 Ron pt cresterea copilului daca mi am platit singura contributia la asig de sanatate?Va rog sa ma lamuriti si pe ... (vezi toată discuția)
Post natal bobeicaalin bobeicaalin Daca o persoana nu indeplineste decat 11 luni la un loc de munca si mai are in trecut la un alt loc de munca alte 3 luni cu jumate de norma....poate primi ... (vezi toată discuția)