avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJUL
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJUL

cam cat ma costa un partaj facut la notar facut de comun acord tinand cont ca avem un apartament 3 camere confort 1 si mama are dreptul de a locui intr o camera
(consemnat si in contractul de vanzare cumparare)?!! multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: mihaelaol , utilizator 21:22, 30 August 2012
In functie de valoarea bunurilor ce urmeaza a fi partajate (evaluare facuta de dvs., dar nu mai putin de expertiza notariala) taxele notariale se calculeaza pentru fiecare situatie in parte.
In principiu aveti de achitat 3% din valoarea imobilului de partajat si onorariul notarului.

Pentru a avea costuri mult mai mici, eu va recomand sa mergeti pe calea instantei + mediere.
De ce?

Costurile ar fi urmatoarele:
- onorariu pentru avocatul care redacteaza si depune actiunea de partaj
- onorariul mediatorului

Odata ce aveti depus la dosarul instantei, Acordul de mediere (intelegerea partilor) puteti depune si cererea de restituire a taxei de timbru si astfel cei 3% din valoarea bunurilor partajabile (taxa de timbru) revin in buzunarul dvs.

Puteti merge la mediator oricand doriti, pe parcursul termenelor de fond. De regula, inainte de primul termen fixat de instanta, este recomandat sa aveti deja Acordul de Mediere pentru ca instanta sa si ramana in pronuntare. Puteti oricand sa contactati un mediator (tabelul mediatorilor - site-ul Consiliului de mediere) pentru a solicita o informare gratuita.

Pe scurt, pe cale notariala scurtati timpul iar in instanta + mediere reduceti costurile.
Dumneavoastra decideti.
am uitat sa mentionez ca dosarul de divort este deja depus si asteptam cele 30 de zile pana la semnare...deci este ca si semnat! vroiam sa stiu daca dupa aceea bag dosarul de partaj unde ar putea sa ma coste mai putin tinand cont ca eu suport toate cheltuielile avand si 2 copii in grija?! multumesc
Avand in vedere ca am explicat deja la postarea anterioara, varianta optima este instanta + institutia medierii.
si cat dureaza partajul pe aceasta cale?
1.Se depune actiunea de partaj si primiti un termen (cateva luni)
2. Mergeti la mediator si incheiati Acordul de Mediere. (2 ore sedinta de mediere)
3. Depuneti Acordul de Mediere la Registratura instantei impreuna cu cererea in care solicitati un termen mai scurt, in vederea incuviintarii Acordului de Mediere si pronuntarii Hotararii de Expedient.
4. Fara ca sa citeze partile, instanta se pronunta in camera de consiliu, printr-o incheiere, dupa ce analizeaza daca sunt intrunite conditiile incuviintarii Acordului de Mediere.
5. Instanta fixeaza un nou termen si il comunica partilor prin intermediul: citatiei, fax, e-mail (specificati datele de contact in cererea de preschimbare a termenului)...noul termenul apare si pe Ecris. In noua citatie vi se comunica daca mai trebuiesc depuse acte la dosar cat si faptul ca acest termen este acordat expres pentru incuviintarea Acordului de Mediere.

Alte discuții în legătură

Procedura divort- costuri/partaj- acte necesare alex83 alex83 buna ziua...care sunt procedurile de divort..?mai trebuiein..instanta?..sau cum se face mai exact.../..ma refer si cu treaba de partaj cu toate...acte ... (vezi toată discuția)
Partaj IRINA86RO IRINA86RO BUNA ZIUA, Am un apartament cumparat impreuna cu fostul sot si am dori sa facem partajul dar nu stim cum ar fi mai ieftin ,sa facem partajul prin tribunal sau ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort rebeca_rebeca rebeca_rebeca buna ziua! sunt divortata de aproape 1 an si,din diverse motive,am ales sa introduc doar actiune de divort,nu si de partaj. as putea face acum acest lucru,sau ... (vezi toată discuția)