Doresc sa fac un schimb de terenuri alaturate, situate in intravilan, pretul de piata in zona este de maxim 20 euro pe m.p. iar pretul din grila folosita de notariate este de 150 euro. Reies niste costuri se apropie de 1/2 din valoarea reala a terenului, costuri pe care nu mi le permit.
Intr-un articol publicat pe internet net de un notar:
[ link extern ] /
acesta precizeaza:
Exista o situatie in care notarul public va calcula impozitul pe tranzactie la pretul declarat de parti in act si nu la valoarea de expertiza, chiar daca aceasta valoare este mai mare; Este vorba despre tranzactiile facute intre rude ori afini pana la gradul al II-lea inclusiv, precum si intre soti, asa cum reglementeaza Legea 372/2007. In acest caz, impozitul pe tranzactie va fi calculat la pretul declarat de parti.
Articolul este datat 08.2011.
Intrebarea pentru care rog cunoscatorii sa-mi dea un raspuns este: mai este valabila precizarea respectiva? Daca da, la ce articol din lege se gaseste?
Mentionez ca eu n-am gasit asa ceva in legea respectiva, poate nu am stiut sa caut, dar m-ar ajuta foarte mult prin faptul ca schimbul de terenuri se face intre rude.
Dupa ce am umblat pe la mai multe notariate, unde asistentii se cred atotcunoscatori si spun "nu se poate" (eu ofer ca schimb cota mea parte indiviza dintr-un teren, cumparat de 3 proprietari in cote parti egale), am gasit un notariat unde se poate, insa am aflat de costul imens.