avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit tranzactie imobiliara intre rude
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit tranzactie imobiliara intre rude

Doresc sa fac un schimb de terenuri alaturate, situate in intravilan, pretul de piata in zona este de maxim 20 euro pe m.p. iar pretul din grila folosita de notariate este de 150 euro. Reies niste costuri se apropie de 1/2 din valoarea reala a terenului, costuri pe care nu mi le permit.
Intr-un articol publicat pe internet net de un notar: [ link extern ] /
acesta precizeaza:
Exista o situatie in care notarul public va calcula impozitul pe tranzactie la pretul declarat de parti in act si nu la valoarea de expertiza, chiar daca aceasta valoare este mai mare; Este vorba despre tranzactiile facute intre rude ori afini pana la gradul al II-lea inclusiv, precum si intre soti, asa cum reglementeaza Legea 372/2007. In acest caz, impozitul pe tranzactie va fi calculat la pretul declarat de parti.

Articolul este datat 08.2011.
Intrebarea pentru care rog cunoscatorii sa-mi dea un raspuns este: mai este valabila precizarea respectiva? Daca da, la ce articol din lege se gaseste?

Mentionez ca eu n-am gasit asa ceva in legea respectiva, poate nu am stiut sa caut, dar m-ar ajuta foarte mult prin faptul ca schimbul de terenuri se face intre rude.
Dupa ce am umblat pe la mai multe notariate, unde asistentii se cred atotcunoscatori si spun "nu se poate" (eu ofer ca schimb cota mea parte indiviza dintr-un teren, cumparat de 3 proprietari in cote parti egale), am gasit un notariat unde se poate, insa am aflat de costul imens.
Ultima modificare: Marți, 28 August 2012
ion aurel, utilizator
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 15:15, 3 Septembrie 2012
Se regaseste in Codul fiscal , art 77^1, alin 4:
(4)Impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiză, cu excepţia tranzacţiilor încheiate între rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv, precum şi între soţi, caz în care impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate..
(la data 31-dec-2007 Art. 77^1, alin. (4) din titlul III, capitolul VIII^1 modificat de Art. 1, punctul 1. din Legea 372/2007 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 110/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal publicata in M.Of.899/28.12.2007 )
Legea 372/2007 :
[ link extern ]
pagina 13

Codul fiscal , art 77^1 :
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit din transferul proprietatii laurstanga laurstanga Am o sentinta civila prin care mi se constata dobandirea prin uzucapiune a dreptului de proprietate asupra unei suprafete de teren din intravilanul ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare BURTOIU DOINITA BURTOIU DOINITA La vanzarea unui imobil de catre un parinte spre copilul sau se mai percepe impozit pe venitul care practic nu exista? (vezi toată discuția)
Taxe la vanzarea-cumpararea unui imobil AlexPetru AlexPetru Buna ziua! Ce taxe trebuie sa plateasca vanzatorul, dar cumparatorul la vanzarea, respectiv cumpararea unui imobil? - In cazul [i]vanzatorului[/i], acesta ... (vezi toată discuția)