avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la cetatenie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la cetatenie

In ce masura credeti ca renuntarea la cetatenie de catre parinti, petrecuta undeva in 1947 - 1950, produce efecte si pentru copilul minor la acea data.

In fapt, situatia este de genul urmator: parinitii pleaca din tara, in acea perioada, impreuna cu copii minori. La plecare, semneaza o hartie prin care renunta la cetatenia romana.

Copilul minor, major acum, doreste sa isi recapete cetatenia romana. Problema este urmatoarea: a pierdut el, de fapt, cetatenia, sau nu? Sau, daca a pierdut-o, cum se poate explica acest fapt?
Cel mai recent răspuns: Admin , administrator 09:31, 18 Ianuarie 2005
Ma gandesc la renuntare si-mi pun intrebarea: oare parintii au semnat ca renunta si pentru copii (aceia fiind minori la timpul respectiv?). Daca da, atunci parerea mea este ca renuntarea a operat si pentru copii si prin urmare trebuie sa faca cerere pentru redonbandirea cetateniei.
Daca nu au renuntat expres inseamna ca cetatenia nu au pierdut-o practic, dar neavand nici o dovada in sensul asta tot trebuie sa faca cerere pentru redobandirea cetateniei.
Dar mentionez ca doar imi dau cu parerea nu sunt sigura nici de una, nici de alta.
Multumesc mult pentru raspuns. Ma gandesc totusi ca, daca renuntarea nu opereaza si pentru copiii minori, lucrurile sunt mai complicate decat par.

Mai astept opinii.

O zi buna!

GabrielaA a scris:
>Ma gandesc la renuntare si-mi pun intrebarea: oare parintii au semnat ca renunta si pentru copii (aceia fiind minori la timpul respectiv?). Daca da, atunci parerea mea este ca renuntarea a operat si pentru copii si prin urmare trebuie sa faca cerere pentru redonbandirea cetateniei.
>Daca nu au renuntat expres inseamna ca cetatenia nu au pierdut-o practic, dar neavand nici o dovada in sensul asta tot trebuie sa faca cerere pentru redobandirea cetateniei.
>Dar mentionez ca doar imi dau cu parerea nu sunt sigura nici de una, nici de alta.

..interesanta speta dle.avocat..
cetatenia este un drept personal nepatrimonial, as putea adauga ca imprumuta ceva din natura juridica a caracterului 'intuituu personae' al unui drept, un CONTRACT cu STATUL SUVERAN, imbracat in forma solemna si dovedit cu ad validitatem !!!
(desi dovada locului nasterii se poate face cu orice mijloace de proba, cetatenia este o stare de drept; iar unul din 'izvoarele' cetateniei este 'sangele', locul nasterii)
relev si un alt aspect - parintele poate si trebuie sa isi treaca copilul minor in pasaport, insa nici pasaportul nici buletinul nu fac dovada cetateniei.
..ridic si eu o minge:
[1] care este actul care face dovada nationalitatii unei persoane ?
[2] care este actul care face dovada etniei unei persoane ?
e drept, trebuie aprofundat dar statul, prin atributul de suveranitate, cred ca are ultimul cuvant asupra cetatenilor sai.
I'll be back
fortuna vis
ATENTIE - nu e prima data cand face figuri..
iar a mancat cuvinte estentiale din mesajul anterior
[..dovedit cu ad validitatem !!]
trebuia sa apara in textul anterior
..si vad ca se repeta suntarea termenilor apar scapari, iar acestea nu mi se datoreaza mie..
fortuna vis
certificat de nastere
birth certificate
certifie de nassaince

Alte discuții în legătură

Dublă cetățenie. v_pavel v_pavel Bună ziua, Sunt cetățean al Republicii Moldova cu dublă cetățenie (am doar certificatul de naștere românesc) și vreau să-mi fac pașaport românesc, ... (vezi toată discuția)
Obtinerea cetateniei romana si pasaport hay99 hay99 M-am nascut in Oradea si parintii mei au emigrat cand am avut 5 ani. astazi am 55 de ani. Acum asi vrea sa stiu daca mai am cetatenia Romana {am certificat de ... (vezi toată discuția)
Ajutor: am pierdut cetatenia româna? Rodica0199 Rodica0199 Buna ziua, am fost la consulatul româniei in Franta, unde locuiesc, si nu au putut sa raspunda la intrebarea mea, asa ca ma adresez la voi. Fac parte ... (vezi toată discuția)