avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general comodat imobil+ investitie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

comodat imobil+ investitie

am pus intrebarea si in forum ul juridic dar poate ma poate ajuta cineva de aici:
este legal d.p.d.v fiscal ca o societate sa deduca cheltuieli cu intretinerea unui bun imobil (teren cu o constructie neterminata) precum si cu investitiile la acel bun ,daca detine imobilul cu contract de comodat? Imi puteti da o trimitere la un text de lege?
De asemenea in contract se prevede faptul ca in caz de denuntare unilaterala din partea comodantului acesta este obligat sa restituie comodatarului (adica societatea mea) contravaloarea imbunatatirilor. Ce parere aveti/
Cel mai recent răspuns: oti , utilizator 15:14, 19 Ianuarie 2009
Codul Fiscal . Capitolul X.Art. 145. - (1) Dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii
taxei.
(2) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta
achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor
operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul
livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi
deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 1441;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1-5 si
lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara
Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu
bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in
cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in
contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de
operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) si la art. 129 alin. (7),
daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
(3) Daca nu contravine prevederilor alin. (2), persoana impozabila are
dreptul de deducere a taxei si pentru cazurile prevazute la art. 128 alin. (8)
si la art. 129 alin. (5).
(4) In conditiile stabilite prin norme se acorda dreptul de deducere a taxei
pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea
acesteia in scopuri de TVA, conform art. 153.
(5) Nu sunt deductibile:
a) taxa aferenta sumelor achitate in numele si in contul clientului si care
apoi se deconteaza acestuia, precum si taxa aferenta sumelor incasate in numele
si in contul altei persoane, care nu sunt incluse in baza de impozitare a
livrarilor/prestarilor efectuate conform art. 137 alin. (3) lit. e);

Practic bunul detinut si care se doreste a se deduce trebuie sa produca efecte pentru firma....nu pentru un asociat al firmei. Adica daca acea casa si acel teren ar fi folosit ulterior cu destinatia sediu firma sau punct de lucru cred ca s-ar incadra. E ca si cum daca eu am firma ar fi suficient sa fac contracte de comodat intregii mele familii...cumnati ,frati ,unchi etc, si le deduc cheltuielile de intretinere si renovare apartamente pe firma. Ar fi bine.
Dar cred ca cei de la finante ar avea ceva de obiectat.

Aceasta este doar parerea mea, insa ar fi bine sa va sfatuiti cu un consultant financiar experimentat.
Va doresc o zi buna!
Pe acel imobil (teren + hala) se realizeaza niste investitii care presupun imbunatatiri ale cladirii si aducerea de utilaje echipamente la fatza locului urmarindu se deschiderea unei unitati de productie .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la livrari de bunuri florip florip Buna dimineata, Daca achizitionez marfuri din Romania si le revand la export intr-o tara membra a UE in care clientul este inregistrat ca platitor de TVA, ... (vezi toată discuția)
Scutire tva de plata Ionut Gogosaru Ionut Gogosaru Buna, Am o firma platitoare de TVA, prin depasirea plafonului. Cu toate aceastea firma este scutita de plata TVA-ului, art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul ... (vezi toată discuția)
Tva la export B.E.C. ARION B.E.C. ARION cine poate sa-mi spuna la ce rind in declaratia de TVA(300) se trece exportul,si de unde stiu daca este cu drept de deducere sa fara (vezi toată discuția)