avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restructurare, ordinea de prioritate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restructurare, ordinea de prioritate

Buna ziua,

Art 79, al 2, CCMRC,prevede ordine de prioritate a salariatilor ce pot fi disponibilizati. din motive ce nu tin de persoana lor.Aceasta ordine se aplica NUMAI in cazul concedierilor colective? Daca , da, pe ce fundament legal...ca eu nu am vazut ca legiuitorul sa distinga intre concedirea colectiva si cea individuala ;adica la cea individuala nu ar trebui respectata aceasta prioritate?
Puteti sa imi spuneti si ce prevedere legala sustine aceasta NErespectare a ordinei de prioritati, daca ea exista?
Cel mai recent răspuns: ContSters74449 , utilizator 20:07, 20 Ianuarie 2009
CCM mentionat de dvs. este cel care reglementeaza problema pe care o ridicati.
La o concediere individuala nu ai ce prioritati sa respecti (este individuala si nu ai ce ordine de prioritati sa faci).
Sa nu confundam concedierea individuala cu concedierea unei persoane anume. Diferenta dintre concedierea individuala si cea colectiva este data de numarul de salariati concediati intr-o luna raportat la numarul salariatilor pe societate nu este legata de persoana salatiatului, de un " individ" anume. Sigur ca si la o astfel de concediere se are in vedere ordinea prioritatilor dar este aplicata cu privire la posturile ocupate. Adica daca exista 5 posturi de contabil si se decide ca unul sa fie restructurat cu siguranta se va tine seama de competenta profesionala si apoi de alte criterii care sunt enumerate in CCM.
In acest caz criteriul de selectie nu va fi raportat la toti salariatii societatii fiind vizate punctual anumite posturi din societate.
Deci, daca, sa zicem, ai 3 ingineri incadrati la fel, dintre care unul dintre ei are 2 minori in ingrijire, concediind individual doar 1, poti sa il restructurezi postul celui cu minori in ingrijire? De ce tocmai acela? Eu ma gandeam ca trebuia respectata ordinea de prioritate, dar e ft posibil sa fi interpretat gresit.
Depinde si de continutul fisei postului la fiecare din salariatii la care faceti referire si de modul in care fiecare si-a indeplinit sarcinile de serviciu. La orice disponibilizare exista si un grad, mai mare sau mai mic, de subiectivism.
Daca considerati ca ati fost nedreptatit puteti actiona pe angajator in instanta.
Asa cum am spus priopritar ar trebui sa fie criteriul competentei, daca este cel mai slab profesional , dovedit printr-o evaluare, sigur ca poate fi concediat desi are 2 copii minori.
O decizie de concediere poate fi contestata in termen de 30 zile de la luarea la cunostinta si personal as contesta aceasta decizie tocmai pe motivul nerespectarii ordinii la concediere.

Alte discuții în legătură

Pensionar concediere colectiva mruazl@yahoo.com mruazl@yahoo.com Buna ziua, suntem in valtoarea concedierilor colective, au fost identificate posturile ce vor fi desfiintate, urmeaza sa identificam si salariatii. Vreau sa ma ... (vezi toată discuția)
Criteriu concediere costel58 costel58 As dori un punct de vedere pentru urmatoarea situatie: Societatea detine 4 puncte de lucru pe care sunt angajate 4 persoane, fiecare din acesti angajati ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post al unui parinte divortat 2009cm 2009cm Buna seara, Va rog mult sa ma ajutati cu cateva informatii. Sunt mama divortata a unui copil de 3 ani, pe care il cresc singura (fara suport financiar din ... (vezi toată discuția)