Buna ziua, suntem in valtoarea concedierilor colective, au fost identificate posturile ce vor fi desfiintate, urmeaza sa identificam si salariatii. Vreau sa ma ajutati intr-o problema: avem angajat un pensionar (limita de varsta), profesional este foarte bun. Se poate sa il pastram si sa concediem alta persoana din aceeasi functie? In ce baza? sau e stipulat undeva ca cei care cumuleaza pensia cu salariul in cazul unor concedieri sunt primii care trebuie sa plece. Va rog sa-mi spuneti cadrul legal. Va multumesc.
De regula se desfiinteaza in primul rand posturile ocupate de pensionari care au o sursa de venit.
Art.69 din codul muncii va obliga ca, impreuna cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, sa stabiliti criterii de departajare.
Avand in vedere ca este vorba despre o concediere colectiva ar fi trebuit sa aveti prevazute criterii pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere care sa se aplice dupa evaluarea realizarii obiectivelor de performanta ...
In fostul CCMN se prevedea:
Art. 81. - (1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.
(3) in cazul in care masura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o forma de calificare sau de perfectionare a pregatirii profesionale si a incheiat cu unitatea un act aditional la contractul de munca, prin care s-a obligat sa presteze o activitate intr-o anumita perioada de timp, administratia nu-i va putea pretinde acestuia despagubiri pentru perioada ramasa nelucrata pana la implinirea termenului, daca masura desfacerii contractului de munca nu-i este imputabila.
(4) in ipoteza in care doua sau mai multe persoane salariate sunt in aceeasi situatie, disponibilizarea se va face cu consultarea sindicatelor.
Acel CCMN e abrogat, urmatorul nu a intrat in vigoare, in Contractul Colectiv de Munca am prevazut criterii de departajare, mai putin varianta legata de un pensionar, am omis acest lucru si acum nu avem ce face. Credeam ca ar exista un alt cadru legal. Am efectuat evaluarile si acel pensionar, dupa cum am spus e bun profesional a ramas si a trebuit sa dam preaviz altui angajat din aceeasi functie. Nu stiu daca totusi e corect.