avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Tatal meu s-a recasatorit in urma divortului de mama mea. Sotia lui are o fata dintr-o casatorie anterioara. Aceasta sotie a cumparat un apartament in Ploiesti inainte de revolutie, facand cu fosta proprietara a apartamentului chitanta de mana cu martori. Spune ca nu a putut face contract de vanzare-cumparare deoarece nu avea ,la vremea aceea, buletin de Ploiesti( avea domiciliul intr-o comuna apropiata de Ploiesti). Dupa pronuntarea divortului intre parintii mei( parca in anul 1992), aceasta s-a casatorit cu tata. Dupa aceea au facut contract de vanzare-cumparare pt acel apartament. Banuiesc ca acel imobil a devenit bun comun. Dupa decesul tatalui meu,cat din masa succesorala ne revine mie si surorii mele?
Mentionez ca, la o intalnire cu aceasta, mi s-a spus ca nu are de gand sa mearga in instanta, deoarece nu as avea de castigat nimic, ea putand dovedi cu chitantele si martorii pe care ii are ca acel imobil este cumparat cu banii de la mama ei inainte de a-l cunoaste pe tata. In acest sens s-a aratat destul de amabila sa ne dea fiecareia o mica suma de bani( inca nu stiu exact cat) si sa rezolvam aceasta situatie la notariat, pe cale amiabila.
Va rog mult sa ma sfatuiti in acest sens pentru ca nu stiu cum sa gestionez situatia data. Se merita sa ajung cu ea prin tribunal? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: platon_mirella , utilizator 00:45, 21 Septembrie 2012
Au dreptul la o cotă de 3 sferturi descendnţii în concurs cu soţul supravieţuitor al defunctului.
Multumesc pt raspuns.
As mai avea o nelamurire. Daca totusi se ajunge la tribunal, as risca sa nu mai primesc nimic? Ea poate face dovada cu acele chitante si martori ca acel apartament nu este un bun comun chiar daca exista acel contract de vanzare-cumparare pe numele ei si al tatalui meu?
In concurs cu sotul supravietuitor, descendentii defunctului, indiferent de nr. acestora, culeg impreuna trei sferturi din mostenire. Partea din mostenire care li se cuvine descendentilor se imparte intre acestia in mod egal, cand vin la mostenire in nume propriu, sau pe tulpina, cand vin la succesiune prin reprezentare.
Daca veti ajunge in instanta, solutia va depinde de probatoriul administrat in cauza.
La aceasta situatie s-a mai ivit o problema. Acum 4 ani, dupa decesul tatalui, eu si sora mea am facut cate o declaratie notariala prin care acceptam succesiunea pentru a fi sigure ca vaduva tatalui meu nu ne va "uita". Se mai poate revenii asupra acestei optiuni? Ce se mai poate face in acest caz, deoarece am vrea totusi sa renuntam? Care ar fi pasii de urmat?
Multumesc pentru timpul acordat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract atacabil? calapodsud calapodsud Buna ziua! Amurmatoarea intrebare Sunt copil din prima Casatorie a tatalui.Parintii au divortat si tata s-a recasatorit in alt judet cu o femeie care la ... (vezi toată discuția)
Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna seara , As dori sa va consult intr-o problema,legata de succesiune. A decedat tatal. Acesta a primit,printr-un contract de vanzare-cumparare , ... (vezi toată discuția)
Succesiune Ksapul Ksapul Am un prieten caruia i-a decedat tatal. Dupa decesul tatalui sau nu a facut succesiune (mama sa traieste si mai are un frate). Ar vrea sa stie ce parte ii ... (vezi toată discuția)