Detin in proprietate un apartament pe numele meu dinainte de casatorie, in timpul casatoriei am cumparat o garsoniera pe numele sotiei , amandoi avem adresa de domiciliu la apartamentul care e pe numele meu. Cum se calculeaza impozitul la garsoniera care e pe numele sotiei (care nu mai detine alta proprietate)? Daca vand apartamentul care e pe numele meu si cumpar altul tot pe numele meu in care ne punem adresa de domiciliu platesc impozit majorat la apartamentul nou? Avand in vedere ca pe actul de vanzare cumparare al garsonierei pe numele sotiei apare mentiunea ca este casatorita cu mine se considera apartamentul nou ca fiind a doua proprietate?
Contribuabilii care deţin mai multe clădiri cu destinaţia de locuinţă şi nu sunt închiriate ca atare, în afara celei de domiciliu, datorează pentru acestea un impozit majorat, în condiţiile art.5, cu:
15% pentru prima locuinţă
50% pentru a doua locuinţă
75% pentru a treia locuinţă
100% pentru a patra locuinţă şi următoarele
Garsoniera care dvs spuneti ca este pe numele sotiei, de fapt este bun comun, dobandit in timpul casatoriei, la Impozite si taxe aceasta va fi trecuta la rol pe numele ambilor sotii. In momentul de fata dvs figurati cu doua proprietatii, apartamentul(domiciliul la apartament), ceea ce inseamna ca cota dvs de detinere de 50%, a garsonierei se majoreaza cu 65% conform Codului Fiscal( cu data de 01.07.2010), iar pt sotie se considera ca fiind prima proprietate, chiar daca are domiciliul la apartament, cota dansei din garsoniera nu se va majora.
Daca vindeti apartamentul cumparat inainte de casatorie, in momentul in care veti achizitiona altul se va considera bun comun, dobandit in timpul casatoriei, chiar daca actele se fac decat pe numele dvs, asa cum ati specificat mai sus, in contract va fi mentionat ca sunteti casatorit.
Va multumesc pentru raspunsurile de mai sus si va rog sa imi raspundeti si la urmatoarele intrebari: daca ne stabilim domiciliul in noul apartament cumparat (dupa garsoniera), cum se calculeaza impozitul la apartament si la garsoniera? Care se considera ca este prima proprietate si care este a doua la care se calculeaza impozit majorat?