Art.56 alin.1 lit.c C.mun, se refera la decizia de pensionare si nu la decizia medicala cu privire la capacaitatea de munca ... se poate incheia cu art.55 lit.b C.mun. sau cu art.61 lit.c C.mun.
Hmmm... eu am facut incetarea unui contract de munca in baza art 56 (1) lit c, ca urmare a primirii deciziei asupra capacitatii de munca (i se reducea la jumatate capacitatea de lucru), desi nu eram convinsa de corectitudinea acestei incetari. Am facut acest lucru, gandindu-ma la explicatia: "la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate". Cat de grava e incadrarea aceasta incorecta si ce se poate intampla?
Parerea mea este ca doar cu art.61 c, deoarece acesta face parte din motivele de concediere ce tin de persoana salariatului.
Cred totusi ca parerile sunt impartite.
Cert este ca nu se poate inceta un astfel de CIM in baza deciziei asupra capacitatii de munca, emisa de comisia de expertiza medicala.
Asa cum a punctat si @freeelis, incetarea cf art. 56(1) litera "c" doar la data comunicarii deciziei de pensie ..." decizie in acest caz emisa doar de CNPP.
Acum apar 2 situatii distincte:
1. Decizie a comisiei medical pentru invaliditate gr I si II, care oricum nu mai dau dreptul la munca persoanei, si
2. Decizie a comisiei medicale pt invaliditate gr. III.
In primul caz, avand in vedere ca nu se mai pune problema prestarii vreunei activitati salariale, cred, ca ar putea exista urmatoarele cazuri posibile:
a1) fie incetarea cu data imediat urmatoare ultimului certificat medical, pe baza cererii salariatului, in baza art. 55 litera "c" (ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in speta salariatul care nu mai poate presta activitate) fie art. 55 litera "b" (acordul partilor, la data convenita de acestea).
Nu cred ca este posibil de aplicat art. 61 litera "c" intrucat acesta are implicatii cu art. 64 si art. 75.
b1) fie salariatul va prezenta o cerere de concediu fara plata, pana la data comunicarii deciziei de pensionare a CNPP.
Pot fi posibile ambele situatii, cu atat mai mult in acest moment in una din sucursalele unitatii unde activez, un salariat a depus dosarul de pensionare gr II de 4 luni, si inca nu i s-a emis decizia de pensionare. In aceasta situatie am recomandat sucursalei sa ii solicite o cerere de concediu fara plata, salariatului respectiv pentru urmatorul considerent: daca ii incetez CIM, iar decizia de pensionare nu apare in termenul legal (ceea ce se poate demosntra oricand, nu este doar un caz izolat), si nici macar dupa cele 3 luni de la incetarea CIM, cand o persoana se considera asigurata la sistemul de sanatate, aceea persoana nu este asigurata medical de nici un fel.
In al doilea caz:
a2) fie se transforma norma intreaga din CIM in 1/2 norma, intrucat gr III permite acest lucru.
b2) fie incetam CIM in aceleasi conditii de la (a1).
Am procedat asa fortata oarecum de imprejurari, intrucat am vorbit cu dna de la pensii unde si-a depus angajatul dosarul, care mi-a spus ca angajatul nu isi poate finaliza dosarul de pensionare pt invaliditate pana nu ii emit decizia de incetare a contractului si ca trebuia sa fac acest lucru inca din momentul in care am primit decizia asupra reducerii capacitatii de munca, dar ca pot face acest lucru si acum.
Angajatul era in concediu fara plata incepand cu urmatoarea zi dupa ultimul concediu medical (dupa ce i-am modificat si norma). Nu puteam sa ii incetez raporturile de munca cu 55 b intrucat angajatul a fost angajat cu conventie de la somaj (somer peste 45 ani), cu demisie iar nu puteam pt ca in preaviz ar fi fost in concediu fara plata, ca atare, intrucat dna de la pensii mi-a indicat sa ii incetez in baza deciziei respective, am incetat contractul cu 56 c, lucru de care nu eram convinsa ca e in regula....
La conventii somaj mi-au spus ca, in momentul in care am decizia de pensionare de boala sa o duc in copie...
Cat e de grava incetarea in baza deciziei respective si cine aplica eventualele sanctiuni? Nu stiu ce mai pot face acum, dar mi-e teama ca nu am luat cea mai buna decizie... Desi, daca am inteles eu bine din expunerea dvs SimionescuC, ca sa intru in legalitate mi-ar trebui doar o cerere din partea angajatului, care, impreuna cu decizia de incadrare in grad de invaliditate III mi-ar permite sa iau o asemenea decizie de incetare in baza art 56 c.
De asemenea, in Revisal, daca am incetat cu 56 c explicatia articolului se refera doar la pensionarea la limita de varsta.. De ce?
Multumesc frumos pentru informatiile f utile!