avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere casatorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere casatorie

buna ziua,

daca ma angajez cu data de 1 octombrie, iar la data de 27 octombrie ma casatoresc, pot sa imi iau cele 5 zile libere pt casatorie? angajatorul poate sa imi refuze cererea pt cele 5 zile libere? se pot da mai multe/mai putine zile libere in acest caz? este vreo regula, zilele trebuie luate inainte de nunta sau dupa sau cum?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Catalina Cibotariu , Avocat 11:02, 30 August 2012
Aveti dreptul la 5 zile conf CCM
Zilele libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii sunt :
a) casatoria salariatului - 5 zile;
b) casatoria unui copil - 2 zile;
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor - 3 zile;
e) decesul bunicilor, fratilor, surorilor - 1 zi;
f) donatorii de sange - conform legii;
g) la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate - 5 zile.

Astfel, pentru casatorie, fiecare viitor sot are dreptul la 5 zile de concediu. Acestea pot fi luate inainte de casatorie sau dupa casatorie, dupa cum doreste viitorul sot, cu conditia aducerii unei copii de pe certificatul de casatorie.
Unde este reglementat asa ceva, intrucat nu mai exista CCMN?
ce reprezinta CCMN?
intr-adevar, nu mai exista CCM in prezent. Trebuie de vazut daca firma unde va angajati are Contract colectiv la nivel de unitate sau daca au prevazute aceste zile, acordate in ocazii speciale, in regulamentul de ordine interioara. In cazul in care aceste zile cu ocazia casatoriei nu se gasesc in documentele mentionate anterior atunci angajatorul nu este obligat sa la acorde ca zile in plus fata de cele aferente concediului anual la care salariatul are dreptul

Alte discuții în legătură

Zile libere geoalina geoalina as vrea si eu sa stiu daca scrie undeva ca ai cateva zile libere daca te casatoresti. multumesc (vezi toată discuția)
Zile speciale libere sergynyo sergynyo Buna ziua! Lucrez la firma X de aproape un an. In tot acest timp, m-am confruntat cu o problema, destul de importanta, si-anume “agenda” de zile ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru nunta!!! vizili01 vizili01 Buna, in viitorul apropiat voi avea nunta si doresc sa stiu daca am dreptul la cele 5 zile libere platite prevazute in lege, in cazul in care am semnat un ... (vezi toată discuția)