Buna ziua,
sunt in concediu crestere copil incepand de la data de 21.11.2010 pana la data de 07.09.2012;intrebarea mea este,ce obligatii are angajatorul, conform legii in vigoare, in momentul de fata privind acceptarea cererii mele de reluare a activitatii,avand in vedere ca nu a fost nimeni angajat pe postul meu, dar au fost concediati la alte sectii de activitate decat cea la care activam eu?
Teoretic, angajatorul este obligat sa va primesca la intoarcerea din CCC pe acelasi post pe care l-ati avut inainte de acest concediu.:) Practica insa, a demosnstrat ca pe angajatori nu-i prea mai intereseza soarta proaspetelor mamici si nu-s dornici sa le primeasca inapoi...
Legea , repet, il obliga sa va primesca , asta insa nu-l impiedica sa va desfiinteze postul , daca nu a facut-o deja, cand va intoarceti.In aceasta situatie veti beneficia de un preaviz de 20 de zile, apoi puteti beneficia si de indemnizatia de somaj.
Va recomand sa faceti cererea de intorcere din CCC din timp , si sa purtati si o discutie cu angajatorul cu privire la viitorul dvs in firma.:)
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
- Daca a angajat pe cineva pe postul dvs. putea sa o faca numai pe perioada determinata pana reveniti din CCC.
2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.