avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Extras de carte funciara pentru informare valabilitate
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Extras de carte funciara pentru informare valabilitate

Buna ziua,

Am si eu nevoie de un raspuns sigur si urgent . Extrasul de carte funciara pentru informare cate zile este valabil .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: rdrani2005 , utilizator 10:09, 5 Septembrie 2012
Nu are un termen de valabilitate pentru ca de exemplus daca ti-l cere o banca inaintea intocmirii unui contract de imprumut iti va cere un extras cat mai recent,DAR POATE SA AIBA SI O LUNA.tERMEN DE VALABILITATE ARE UN EXTRAS DE CARTE FUNCIARA PENTRU AUTENTIFICARE si anume 10 zile
Extrasul de carte funciară eliberat de OCPI este un document care se prezintă sub forma unui formular standard ce cuprinde informaţii referitoare la descrierea şi identificarea imobilului (număr cadastral, suprafaţa în mp etc.), înscrieri privitoare la titularul dreptului de proprietate şi la eventualele sarcini existente (drept de uzufruct, ipotecă etc.)
Extrasul de carte funciară poate fi de două feluri:
extras de carte funciară de autentificare ;
extrase de carte funciară pentru informare .
Extrasul de carte funciară pentru autentificare
Conform art. 54 alin. 1 din Legea nr. 7/1996, notarul public autentifică actele prin care se transmit, constituie, modifică sau se sting drepturile reale imobiliare pe baza extrasului de carte funciară emis stict în acest scop de Biroul de Carte Funciară din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sau , după caz, a certificatul de sarcini.
Numai notarul public poate elibera extrasul de carte funciară pentru încheierea de acte notariale (de autentificare), la cererea proprietarului tabular sau moştenitorilor acestuia (conform art. 56 din Legea nr. 7/1996).
Aşadar, biroul notarial va obţine extrasul de carte funciară în numele prorietarului.
În vechea reglementare, înaintea intrării în vigoare a Legii 71/2011pentru punerea în aplicare a noului cod civil, extrasul de autentificare avea doar o perioadă de valabilitate de 5 zile. Legea mai sus menţionată a modificat însă art. 54 din Legea nr.7/1996 în sensul că acest termen este în prezent de 10 zile lucrătoare.
Termenul se calculează începând cu ziua şi ora înregistrării cererii în registrul special de intrare şi terminând cu sfârşitul celei de-a zecea zile.
În acest interval de timp, legea interzice efectuarea înscrierilor în cartea funciară respectivă. De altfel, sistemul informatic ANCPI blochează cartea funciară.

Citiţi detalii aici: [ link extern ]

@rdrani2005

Bună ziua,

Dată fiind informarea destul de amplă pe care v-au făcut-o forumiştii care au comentat anterior subiectul, trebuie întâi să aveţi certitudinea că distingeţi corect între un extras de carte funciară pentru informare şi un extras de carte funciară pentru autentificare. Primul dintre ele nu are, aşa cum s-a arătat mai sus, un termen de valabilitate prestabilit. Nici nu are cum: documentul respectiv oferă, aşa cum îi arată şi numele, o simplă informare a situaţiei juridice şi cadastrale a unui imobil (ce fel de imobil este cel în cauză, cât este de "mare", cine îl stăpâneşte şi cum, dacă este sau nu grevat de sarcini, etc.). Ei bine, documentul respectiv va fi valabil, în sine, exact atâta vreme cât situaţia reflectată de el nu se va fi modificat. Bun, felul în care îi veţi convinge pe terţi să creadă că, într-adevăr, situaţia respectivă nu s-a modificat este o altă poveste: tocmai de aceea terţii interesaţi pretind extrase de informare cât mai noi - pentru a minimiza riscul ca între timp să nu fi intervenit modificări cu privire la imobilul în cauză. O variantă "de bun simţ" (care v-ar scuti de oarecare cozi pe la OCPI, de taxa de 20 de lei pentru eliberarea extrasului şi de 3-4 zile de aşteptare) ar fi să daţi, chiar pe extrasul mai vechi pe care îl aveţi, o declaraţie de mână pe proprie răspundere, cu dată şi cu semnătură, cum că situaţia imobilului reflectată în acel extras este valabilă la zi. În cazul în care nu veţi spune adevărul, el va ieşi oricum la iveală la momentul obţinerii extrasului de autentificare (cel solicitat de către notarul public în vederea încheierii unei anumite tranzacţii imobiliare), iar Dvs. veţi risca sancţiuni civile sau chiar penale corespunzătoare. Respectivul extras de autentificare are un regim mult mai strict (pentru detalii veţi vedea comentariul de mai sus al ynocenttei). Rostul lui principal este de a reduce la maximum posibilitatea de fraudă în cazul unor tranzacţii imobiliare: prin blocarea cărţii funciare a imobilului respectiv, există certitudinea (teoretică) a faptului că nu se vor putea face în speţă mai multe tranzacţii paralele cu acelaşi imobil. Tocmai de aceea, valabilitatea acestui extras este limitată la 10 zile de la data depunerii cererii: nu s-ar putea justifica o blocare sine die a cărţii funciare mai ales, să spunem, în cazul în care un imobil este stăpânit de către mai mulţi proprietari împreună.
Multumesc mult ptr informati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Extras carte funciara de informare sau de autentificare - diferente Luciana44 Luciana44 Dorind sa cunoastem situatia unui imobil cu mai multe apartamente , pentru ca suntem in litigiu cu proprietarii unuia dintre apartamente ,care au construit ... (vezi toată discuția)
Extras carte funciara mshboss mshboss Buna seara! Un extras de carte funciara pt autentificare este valabil din momentul înregistrării cererii, sau este valabil din momentul emiterii lui de ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament fara probleme ulterioare starcopit starcopit Buna ziua! As dori sa achizitionez un apartament/ garsoniera in Buc. intr-un viitor previzibil. As dori sa aflu legat de acest fapt cum sa ma asigur eu, ... (vezi toată discuția)