avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Cand se prescrie o hotarare civila care nu a fost ...
Discuție deschisă în Executare silită

Cand se prescrie o hotarare civila care nu a fost investita cu titlu executoriu?

Ce se intampla in situatia in care o hotarare civila (privind o servitute de trecere) nu a fost pusa in executare desi au trecut 12 ani? si, de asemenea, m-ar interesa sa aflu daca ar fi mai bine sa formulez o cerere de chemare in judecata avand in vedere faptul ca la momentul in care s-a dat aceasta hotarare cel care a obtinut servitutea de trecere nu avea alta cale de acces, insa de vreo 8 ani exista drum care este utilizat de zeci de persoane, iar cei care au aceasta servitute de trecere (desi nu au pus in executare hotararea), refuza sa-l foloseasca si imi distrug terenul-camin de casa? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 23:37, 31 August 2012
NU se prescrie însă, dreptul câștigat trebuia cerut/pus în aplicare în termen de 3 ani.Dacă actualmente EXISTÃ ” . . . 8 ani . . .drum care este utilizat de zeci de persoane” : 1) notificați prin Notificare cu somație (în 2 ex. pt fiecare persoană, un ex. expediat prin scrisoare recomandată cu Confirmare de primire.Păstrați TOATE exemplarele dublură pt. fiecare în parte+Factura poștei+Confirmarea de primire, le veți folosi ca probe la parchet dacă depuneți Pl. Penală etc) respectivele persoane că există de 8 ani respectivul drum, că pot circula liniștitți pe drum, CÃ DACÃ vor continua să ignore notificarea dvs. înseamnă încălcarea drepturilor și intereselor dvs. legitime, violarea proprietății/tulburare de posesie și că-i veți acționa în judecată, că le veți solicita daune, cheltuieli de judecată etc etc Vechea hotărâre NU-ȘI mai are niciun scop.Totuși, curios lucru : ”refuza sa-l foloseasca si imi distrug terenul-camin de casa? ” păi, cum circulă așa pe unde le vine cheful ? Eventual, o acțiune în constatare prin care să solicitați instanței să constate că de circa 8 ani există un drum public, drum pe care pot circula chiar și deținătorii hot. civ. nr. . . . a . . . și că trebuie să înceteze efectele acelei hotărâri etc etc Ar fi recomandabil angajarea unui avocat dacă nu vă puteți descurca singur.
@n53, nu circula pe unde le vine cheful , ci pe unde le-a permis instanta. Nici nu poate fi vb de plangere penala asa cum sugerati.

@mikaleta, cum n-a fost pusa in executare daca circula pe acolo unde s-a stabilit in hotarare ? Hotararile se executa si de buna voie , nu numai silit. Vroiati sa platiti si executorul ?
Daca acum au drum pe unde sa treaca, ar trebui sa obtineti o alta hotarare judecatoreasca care sa-i anuleze dreptul de servitute.
Executorul l-au platit ei dar dupa 12 ani si acesta a spus ca trebuia pusa in executare inainte sa se prescrie...Noi nu le-am permis sa mai treaca tocmai ptr ca ne distrugeau terenul, nu treceau doar pe acolo pe unde aveau dreptul!!!
Exact asta am dori, sa se anuleze acest drept de servitute pe care oricum nu-l respecta si sa circule pe acolo pe unde circula toata lumea... Este vorba si de rea-vointa din partea lor!
O sa angajam un avocat care sa ne explice exact procedurile...multumesc mult!
distinsă moderator-gi_jane2, EU nu doresc să intru-n conflict cu NIMENI pe acest foarte interesant şi necesar şi respectabil forum, mai ales că "pita mea" şii "viitorul meu" depinde 1000% de dvs. - moderatorul.Apoi, nici cu afirmaţiile/susţinerile/ideile/DREPTATEA UNUI MODERATOR .Totuşi, cu multă supuşenie şi o respectuoasă rugăminte îndrăznesc să mă lămuresc : oare, ce spune Legea cu privire la dreptul de proprietate ?! dar cu privire la violarea proprietăţii ? cu privire la tulburarea de posesie ce-o avea de zis ? Păi, dacă acea hot. NU A FOST pusă-n executare LEGAL prin instituţia ABILITATÃ ori de bună voie de proprietarul terenului : cine i-a stabilit reclamantului concret locul, mărimea căii de acces pe unde să aibă acces ? care era baza LEGALÃ de a circula aşaa pe unde dorea el ? se putea uita liniştit "N" ani la mult dorita şi câştigata lui hotărâre judecătorească cu respectivul DREPT DE SERVITUTE, dacă NU DEPUNEA diligenţele necesare la instituţia abilitată, având în vedere că proprietarul terenului nu i-a permis accesul.În speranţa că nu am deranjat pe nimeni, vă doresc o zi senină!
@mikaleta, daca dvs nu le mai permiteti sa intre pe teren iar executorul a zis ca nu are cum sa mai puna in executare hotararea, care e problema actuala ?

Alte discuții în legătură

Cum se procedeaza daca este dat in judecata sotul desi certificat de mostenitor are sotia? mikaleta_mika mikaleta_mika Problema este in felul urmator: sotia are certificat de mostenitor, cadastru, carte funciara ptr un teren ( pe numele ei avand in vedere ca cel care a decedat ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare 1234321 1234321 Buna ziua, In urma unui proces a fost creat un drum de servitute in favoarea unui teren infundat. Proprietarului acestui teren infundat, desi i s/a acordat ... (vezi toată discuția)
Blocare a drumului de acces HATI HATI Am un vecin care intra pe proprietatea sa folosindu-se de un drum de acces care imi strabate de circa 20 de ani proprietatea pe o portinue de 20-25m cu o ... (vezi toată discuția)