Buna seara, am o problema mare, sunt administrator la o firma si impreuna cu asociatul unic (care este sotul meu) suntem plecati din tara pe perioada nedeterminata (incercam sa incepem o alta viata). Acum 5 zile am primit pe net de la tatal meu o instiintare de la un lichidator judiciar cum ca Registrul Comertului a inceput actiunea de dizolvare a societatii conf legii 31/90 art. 237, alin.1, litera c, sentinta a fost pronuntata in 14.07.2011, iar instiintarea am primit-o in 24.08.2012.
In tot acest timp s-au depus declaratiile la finante, ITM, la Registrul Comertului, fara sa fie vreo problema.
Din cauza obiectului de activitate al firmei (arhitectura), am fost mult ocupati cu gasirea de proiecte, de viata de zi cu zi, de declaratii contabile, incat am uitat de reinoirea sediului. Nu am primit nici o notificare, nici un semn ca ceva nu ar fi in regula. Nu stiu ce sa fac in momentul de fata :(( nici in tara nu ne putem intoarce, aici incercam sa facem rost de bani sa platim TVA-ul si impozite ptr societatea nostra. Ideea era sa ajungem cu datoriile la finante la zi dupa care sa inchidem firma. Mentionez ca firma are si o masina in leasing, leasing pe care il achitam lunar, fara nici o zi de intarziere. Dar daca se dizolva firma bineinteles ca vom pierde si masina. Orice informatie imi este de mare ajutor :(( Va multumesc
Contestatia in anulare
Art 317 "Hotararile irevocabile pot fi atacate cu contestatie in anulare, pentru motivele aratate mai jos, numai daca aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului:
1. cand procedura de chemare a partii, pentru ziua cand s-a judecat pricina, nu a fost indeplinita potrivit cu cerintele legii;
2. cand hotararea a fost data de judecatori cu calcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta.
Cu toate acestea, contestatia poate fi primita pentru motivele mai sus-aratate, in cazul cand aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs, dar instanta le-a respins pentru ca aveau nevoie de verificari de fapt sau daca recursul a fost respins fara ca el sa fi fost judecat in fond. "
Art 318 "Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale sau cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare."
Art 319 "Contestatia se introduce la instanta a carei hotarare se ataca. Contestatia se poate face oricand inainte de inceputul executarii silite, iar in timpul ei, pana la implinirea termenului stabilit la art.401 alin.1 lit.b) sau c) (15 zile de la prima poprire sau de la primirea somatiei sau de la data cand a stiut ca s-a emis somatia, sau de la primul act de executare).
Impotriva hotararilor irevocabile care nu se aduc la indeplinire pe cale de executare silita, contestatia poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat cunostinta de hotarare, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotararea a ramas irevocabila"
Art 319^1 Instanta poate suspenda executarea hotararii a carei anulare se cere, sub conditia depunerii unei cautiuni. Dispozitiile art.403 alin.3 (hot de suspendare e supusa recursului in mod separat) si 4 (in cazuri urgente, suspendarea provizorie prin incheiere, poate fi acordata fara citarea partii daca se depunde o cautiune de 10% din obiect sau 500 RON) se aplica in mod corespunzator.
Art 320 "Contestatia se judeca de urgenta si cu precadere.
Intampinarea este obligatorie si se depune la dosar cu cel putin 5 zile inaintea termenului de judecata.
Hotararea data in contestatie este supusa acelorasi cai de atac ca si hotararea atacata."
Art 321 Nu se poate face o noua contestatie pentru motive ce au existat la data celei dintai.
Atenție însă la termene. Se poate să nu vă mai încadrați în termenele prevăzute la art 319.
Pentru oricare din variante ati opta recurs sau contestatie in anulare, trebuie sa aveti in vedere ca intr-o prima etapa trebuie sa va clarificati la registrul comertului situatia cu sediul societatii.
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
ptr. Patrick:
Nu stim daca hotararea instantei se face pe cale de executare silita sau nu (probabil ca da). Nu ni s-a comunicat asa ceva. Tot ce avem noi este Hotararea Tribunalului din data de 14.07.2011, precum si o instiintare ptr. prezentare in 10 zile din partea lichidatorului judiciar. Atat. In art.319 scrie de somatie, act de executare, noi nu avem asa ceva. Ieri am vorbit la adresa la care figura sediul nostru, persoana care se ocupa cu preluarea corespondentei catre firma noastra ne-a spus ca nu a primit absolut nimic pentru noi. Cum am putea consulta dosarul de la Tribunal ptr. a vedea daca este viciu de procedura in citarea partilor?, Trebuie sa imputernicim pe cineva, si nu avem pe cine, sau sa mergem personal ceea ce este imposibil pe moment. Am descarcat de pe net un model de contestatie in anulare. Putem sa o completam noi si sa o trimitem de aici (din Franta), sau obligatoriu trebuie sa recurgem la un avocat?
Si inca ceva: oare faptul ca sediul ar fi expirat din 06.2008 nu face tardiva actiunea Registrului Comertului din 2011 (dosarul citat in Hotarare este din 2011). Iar Registrul Comertului nu era normal mai intai sa ne notifice cu privire la neindeplinirea unei obligatii (respectiv actualizarea sediului), si mai apoi (daca n-ar fi avut in nici un fel reactia noastra) sa declanseze procedura de trimitere in judecata? Este curios si ciudat cum din partea lichidatorului judiciar au fost trimise 3 instiintari de prezentare, atat la sediu cat si la domiciliul asociatului unic precum si al administratorului, in timp ce din partea Reg. Comertului si Tribunalului nu s-a primit nimic.
Va multumesc anticipat pentru bunavointa de a-mi raspunde.
ptr. Sad:
Dar cum oare am putea clarifica situatia sediului la Reg. Comertului ? Am avea legal sanse de reusita cand tocmai acesta a fost motivul dumnealor de chemare in judecata? Bineinteles ca suntem dispusi la a face orice demers posibil, nu suntem de rea credinta. Am scris (pe mail) atat lichidatorului judiciar (cu care am vorbit in prealabil la telefon), cat si Registrului Comertului (in atentia chiar a d-nei dierctoare, cum am mai scris), aratandu-ne intreaga disponibilitate pentru a rezolva amiabil problema in cauza, pana acum nu am primit nici un raspuns. Efectiv, nu stim pe ce cale sa o apucam, de-a lungul activitatii noastre nu am fost niciodata in contra legii si nu cunoastem nici un avocat care ar putea sa ne reprezinte. Ce ne sfatuiti dvs.? Va multumesc anticipat pentru bunavointa de a-mi raspunde.
Nu cunosc exact situatia numai dupa ceea ce ati prezentat dvs.... De asemenea nu stiu in ce masura veti reusi sa instrumentati aceasta problema cu o contestatie in anulare descarcata de pe net. Pentru a demara actiunea, personal cred ca se impune a se studia dosarul prin care s-a dispus dizolvarea societatii intr-o prima etapa. Consider ca daca nu aveti activitate pe societate si bunuri de valoare pentru care merita sa va zbateti, discutati cu lichidatorul si lasati-l sa isi faca treaba, deoarece cheltuielile cu avocatul in incercarea de a salva firma s-ar putea sa fie mai mari decat ceea ce aveti dvs. acum in patrimoniul societatii. Actiunea registrului nu este tardiva, deoarece a fost initiata dupa ce a expirat actul care facea dovada folosintei spatiului, iar in textul legii nu este prevazut expres ca aceasta situatie ar putea fi suspectata de tardivitate sau ca registrul ar trebui sa notifice comerciantul ca i-a expirat sediul.
Buna seara. Singurul lucru de valoare ar fi masina care este in leasing si mai avem de platit 8 rate, in fapt de mai mult de un an o plateste tatal sotului meu. Va dati seaama ce dezamagire ar fi daca am pierde-o! De asta vrem sa o pastram! Firma este din 1997, am platit la buget oate peste 100.000euro in total, chiar asa, din proiectare. Stiu ca asta nu conteaza pentru altii (stat). Nu putem sa o lasam sa "moara" chiar asa. Dar ma gandeam ca ar fi fost normal daca primeam instiintare cum ca sediul a expirat, o rezolvam rapid! sau instiintare macar ptr. prezenta la proces, si am fi rezolvat atunci! Va rog frumos, puteti sa-mi indicati la ce lege faceti referire cand scrieti "in textul legii nu este prevazut expres ca aceasta situatie..." Am tot cautat pe net, dar cum nu suntem de specialitate, nu am gasit ceva corespunzator.
Va multumesc anticipat.