avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cetatean roman cu domiciliul in strainatate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cetatean roman cu domiciliul in strainatate

Daca legea prevede ca un cetatean roman cu domiciliul in strainatate nu poate detine decat pasaport ( el avand totusi in tara proprietati) atunci ma intreb, de ce nu prevede si faptul ca acest pasaport sa fie un document valid de identificare pe teritoriul tarii !!!!????? Poate totusi exista pe undeva un articol de lege care ii da acest drept, stie cineva sa-mi spuna? Imi pare absurd ca acest pasaport ( eliberat de autoritatile romane ) sa nu fie luat in considerare de institutiile , firmele, bancile etc din tara. Detinand un apartament ( sau orice alt bun imobiliar)
in tara, este evident ca trebuie sa te legitimezi atunci cand ai de rezolvat o problema legata de aceasta proprietate. Iar varianta cu "flotantul provizoriu" nu mi se pare o solutie, dat fiind ca cere mult timp , si eu de ex. ( dar cred ca si marea majoritate) nu stau mai mult de 2 saptamani in tara ( cand ma duc)
Am citit tot aici pe forum ca nici in fata notarului nu e valabil pasaportul ......atunci ...inseamna ca nici nu pot sa vand nici sa cumpar un bun imobiliar !!!!!!!?????
Nu am acest drept daca sunt roman si am domiciliul in strainatate!!!!!???? in schimb strainii au acest drept si evident se legitimeaza cu pasaportul, nu?
In acest caz inseamna ca legea "ii obliga " pe acesti romani sa o incalce, in sensul ca ei nu se vor mai declara ca fiind cu domiciliul in strainatate. Eu mai sper totusi ca exista pe undeva prin lege un articol, o fraza,( ceva care sa ne dea acest drept ) si care nu este la cunostinta majoritatii ....altfel......chiar ca putem spune " ca la noi la nimenea" :(
Mergeti sa vorbiti cu un notar.
Pasaportul este si el act de identitate conform legii.

Incercati sa va notati tot ce va spune notarul, sa va luati notite si apoi reveniti pe forum.
Nu stiu cine va spus ca nu e valabil pe teritoriul tarii ca act de identitate. Pasaportul nu are acelasi regim ca CI-ul, adica nu dovedeste domiciliul, dar dovedeste cetatenia si identitatea persoanei, deci e valabil la notar, politie, angajator, etc.

Va puteti angaja linistita oriunde doar cu pasaportul CRDS
Toti notarii recunosc ca act valabil un pasaport de CRDS si incheie acte notariale pe baza acestuia. Pe baza pasaportului de CRDS, valabil, dvs.mai puteti obtineti foarte repede o carte de identitate provizorie cu domiciliul in strainatate si cu resedinta unde locuiti in Romania, care la fel va ajuta la orice notar din tara. Nu vad niciun motiv de ingrijorare. Daca aveti domiciliul in strainatate e firesc sa nu aveti carte de identitate/buletin, pentru ca in buletin scrie domiciliul stabil,(dvs. locuind stabil in alta tara) iar pe verso eventuala resedinta. Un cetatean nu poate avea decat o singura locuinta stabila-adica un domiciliu- si o resedinta, ramane la aprecierea dvs. care si cum le declarati.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Septembrie 2012
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de identitate romaneasca, domiciliul in sua rodiea10 rodiea10 Daca am cetatenie romana si americana,pot avea si Buletin de identitate romanesc?sau care este documentul ce-l pot detine in aceasta situatie?Sint in ... (vezi toată discuția)
Nu mai am nici o resedinta in romania ca sa pot sa mai fac buletinul ... tandemus tandemus Nu mai am nici o resedinta in Romania ca sa pot sa mai fac buletinul , iar acesta e expirat. In curand va expira si pasaportul si fara buletin valabil nu am sa ... (vezi toată discuția)
Schimbare carte de identitate expirata!!! andinaa andinaa Fiindca buletinul meu urmeaza sa expire am mers la evidenta populatiei sa vad ce acte sunt necesare pentru eliberarea noului buletin si am aflat cu stupoare ca ... (vezi toată discuția)