avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Consilier juridic definitiv - avocat definitiv
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Consilier juridic definitiv - avocat definitiv

Am urmatoarea intrebare: daca sunt de trei ani consilier juridic si dau in martie - aprilie examenul de definitivat in profesie, aceasta imi confera dreptul, prin legea avocatilo, de a ma prezenta la examenul de admitere in Barou din nov 2009 direct ca si avocat definitiv?
Cel mai recent răspuns: xm , utilizator 10:08, 21 Ianuarie 2009
Potrivit ultimei modificari a Legii nr. 51/1995 primirea in profesia de avocat se va face numai prin examen organizat la nivel national.
Bineinteles ca ma refeream si la sustinerea examenului. Dar intrebarea era daca in urma promovarii acestuia ma pot inscrie in Barou direct ca si avocat definitiv.
Conform noilor modificari, nici un candidat nu mai poate intra definitiv, indiferent de vechimea in profesii juridice.
Vei intra ca stagiar si apoi vei sustine examenul de definitivare in profesie.
Nu mai exista nici un fel de exceptii.

Alberto Kurtyan
Scopul OUG159/2008 este sa se limiteze intrarea in profesie a celor cu oarece vechime si definitivat in profesia juridica.

La articolul 16, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 16. — (1) Primirea in profesie se obtine numai pe baza unui examen la nivel national organizat de U.N.B.R, potrivit prezentei legi si Statutului profesiei de avocat.”

La articolul 16, alineatele (2) si (3) se abroga
.

Citind cu atentie ordinul nr 1813/c/2008 prin care se recunoaste profesia de consilier juridic la nivelul comunitatii europene, art. 13 din legea 200/2004 actualizata in 2008 care atesta profesia de consilier juridic ca o profesie liberala ce poate fi exercitata independent sau in calitate de angajat, precum si art.12 din legea 514/2003 - unde se prevede vechimea de 2 ani in profesie pentru a putea pune concluzii la toate instantele -atunci nu inteleg de ce nu putem profesa in aceasta forma alaturi de avocati.
Legea prevede studii superioare in domeniu pentru acordarea consultatiilor juridice daca coroboram articolele amintite mai sus atunci despre ce vorbim?
Aceasta ordonanata de urgenta cred ca nu a fost foarte bine inteleasa de cei care au propus aceasta modificare, consultanta juridica nu poate fi data decat de avocati?
Nu este admis ca un magistrat care a trecut in avocatura sau un cosilier juridic cu vechime sa dea examen in avocatura si sa faca stagiatura ca un proaspat absolvent, cand in tot textul se pune problema unei mai bune pregatiri, vechime etc
Aceasta ordonanta ne ingradeste dreptul de a exercita liber profesia pe care am ales-o si art 41 alin 1din legea fundamentala spune ,,dreptul la munca nu poate fi ingradit.alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera."

Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2009
Aurelian Cîcu, Consilier juridic
mjustin, sunt de acord cu tine, adevarul este ca sunt domnii avocati asa de speriati de concurenta ca gasesc tot felul de tertipuri spre a se proteja.

Alte discuții în legătură

Definitivat avocatura saida saida in situatia in care un consilier juridic are 5 ani vechime neintrerupta, ar putea sustine definitivatul in avocatura? (vezi toată discuția)
Definitiv sau stagiar? Romică Stoica Romică Stoica O persoana care si-a dat recent definitivatul in functia de consilier juridic, si la luat, a luat examenul de admitere in barou. Acesta va fi avocat definitiv ... (vezi toată discuția)
Dilema nayra nayra Buna ziua tuturor, M-am inscris recent pe acest forum si am citit multe din intrebarile si raspunsurile de pe acest forum.Poate cineva ma lamureste .Sunt ... (vezi toată discuția)