Daca este vorba despre pensia alimentara a unui copil, atunci parintii nu se pot intelege in sensul renuntarii la achitarea ei, intrucat acesta este un drept al copilului iar parintele nu poate renunta la el.
Nu se plateste pensia alimentara atunci cand parintii se impaca si raman impreuna sa isi creasca copilul.
Reprezentantul legal al copilului nu poate renunta la un drept ce nu ii apartine.
Pensia de intretinere este concretizata intr-o suma de bani, raportata la venitul net obtinut sau la salariul minim pe economia nationala, in situatia in care debitorul obligatiei legale de intretinere nu preseaza nicio activitate remunerata .
Aceasta obligatie legala poate fi indeplinita si in natura.
Partile litigante pot stabili ca obligatia legala de intretinere fata de copil sa fie realizata in aceasta modalitate, instanta de tutela, luand in consideratie principiul preeminentei interesului superior al minorului , putand dispune in acest sens.
De asemenea , partile pot conveni, daca exista motive temeinice , ca pensia de intretinere sa se execute printr-o plata anticipata a unei sume globale care sa acopere nevoile de intretinere a persoanei indreptatite.
Pensie alimentara
R@Carmen
Buna ziua.
Va rog sa ma lamuriti cu o problema. Am urmatoarea speta: soti dovortati,cu un copil. In ce context se poate,ca unul dintre parinti sa achite ... (vezi toată discuția)