avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbaterea mostenirii in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbaterea mostenirii in instanta

Buna ziua!Va rog un ajutor.Unchiul meu a decedat in aprilie 2011.Eu,nepot(tatal meu predecedat era frate cu defunctul) am acceptat mostenirea prin declaratie la notar in termen de sase luni pentru mine si prin procura pentru matusa mea(sora defunctului).Unciul nu avea sotie si copii.Dezbaterea mostenirii in instanta poate sa dureze ani.Matusa de 80 de ani(vaduva,nu are copii) doreste sa-mi lase partea ei din mostenire-cota nu se stie,ca sunt mai multi mostenitori din parte fratilor si surorilor predecedati al defunctului.Eu nu doresc ca dupa moartea matusii(ei numai sanatate)sa dezbat din nou cota partea ei din mostenire.Eu pot sa cumpar cu un pret nominal cota parte de la matusa,daca nu se stie ce valoare are si sa nu fie atacata de alti mostenitori ?Doresc o solutie 100 la 100.O zu buna la toti.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 20:01, 2 Septembrie 2012
Da, matusa va poate vinde cota parte a ei din mostenire, numai ca trebuie dezbatuta prima data succesiunea si apoi se pot face si actele de vanzare.
Eu am pus intrebarea:ce trebue sa fac ,ca sa nu perd cota parte a matusei,care doreste sa-mi revina mie,daca nu se stie cand o sa fie finalizata dezbaterea mostenirii?
Matusa ar putea sa va lase un testament. Caz in care puteti afla care era partea matusii din acea mostenire si dupa ce ea nu va mai fi.
Va multumesc pentru raspuns.Matusa cum poate sa-mi lase testament,daca nu se stie cand o sa fie dezbatuta mostenirea si ce parte o sa aiba din avere?
Pai, cunoasteti vreun om care stie exact ziua in care va muri si cu cat va fi mai bogat ori mai sarac pana in ziua aceea?

Si cu toate acestea se scriu testamente. Pentru ca testamentul este un act prin care o persoana dispune pentru timpul cand nu va mai fi in viata. Adica, abia in clipa mortii acelei persoane putem sa tragem linie si sa vedem ce a lasat.

Apropo, matusa ARE deja o cota parte din averea fratelui decedat. (a acceptat mostenirea acestuia). Si teoretic stim si cat are: intregul (averea defunctului) deimpartit la numarul fratilor si surorilor defunctului. Dar, practic, ramane de vazut cati dintre acestia (sau in locul celor decedati, nepotii de frate/sora) au acceptat mostenirea unchiului dvs. Altfel spus, cand se vor finaliza dezbaterile (poate chiar dupa decesul matusii) veti sti cat AVEA (ca de avut, avea din clipa mortii unchiului dvs., chiar daca nu stim cu exactitate cat). Transmiterea mostenirii opereaza in clipa mortii si nu atunci cand terminam de socotit.
Ultima modificare: Duminică, 2 Septembrie 2012
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere moștenire - se da următoarea speță: -defuncta nu ... Derek88 Derek88 Dezbatere moștenire - se da următoarea speță: -defuncta nu avea copii, doar 2 surori care au decedat și ele, -cele 2 surori au avut copii, -unii din ... (vezi toată discuția)
Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la mostenire si daca da la ce cota? DerLehrer DerLehrer Buna ziua, In urma decesului matusii mele (sora tatalui) pot avea drept la mostenire si daca da, la ce cota ? Mentionez ca pe linie directa nu are ... (vezi toată discuția)