avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna ziua! Am o problema destul de serioasa. Sunt plecata in strainatate de 2 ani, am fost si in tara, anut trecut in august, cam o luna. Situatia in care ma aflu nu imi permite sa stau prea mult timp in tara din cauza locului de munca. Sunt casatorita civil din 2007, dar suntem separati de 2 ani. Urmeaza sa divortam de comun acord, nu detinem bunuri in comun , nu avem copii. In momentul de fata, eu sunt insarcinata (4 luni jumatate) cu actualul meu iubit. Sarcina mea a fost ceva total neasteptat, dar am decis impreuna cu actualul meu iubit sa pastram copilul, chiar daca situatia in care ne aflam este destul de penibila. Urma sa merg in octombrie in tara, anul asta, dar din cauza faptului ca vreau sa nasc in strainatate, deoarece aici am muncit cu acte, deci voi primii concediu maternal, nu imi permit sa stau 2 luni sau cat dureaza formalitatile divortului, chiar fiind el pe cale amiabila , pentru ca mai repede de 20 octombrie nu cred ca pot sa ajung in tara si daca as sta 2 luni m-ar apuca luna a 8-a de sarcina (riscul de a calatorii cu avionul fiind destul de mare in luna a 8-a).
Intrebare mea ar fi- Se poate sa imputernicesc un avocat care sa se ocupe de divort, fara ca eu sa fiu prezenta mai mult decat la inceputul procesului de divort.
Sau ce alta posibilitate ar fi sa divortez inainte sa se nasca copilul la inceputul lunii ianuarie, fara ca sa fiu nevoita sa stau in tara 2 luni. Alta intrebare ar fi cum ma poate afecta in procesul divortului nasterea copilului, daca nu divortez pana atunci?
Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:19, 2 Septembrie 2012
După părerea mea, modalitatea cea mai simplă de a divorța este cea pe cale administrativă sau prin procedura notarială și nu cea judiciară efectuată la instanță.

Pentru procedura administrativă (de la ofițerul de stare civilă) sau cea de la notar puteți depune cererea și printr-un împuternicit cu procură autentică, fiind obligatoriu prezența D-voastră doar la eliberarea certificatului de divorț:

„Procedura Art. 376 Cod Civil
(1) Cererea de divort se depune de soti impreuna. Ofiterul de stare civila sau notarul
public inregistreaza cererea si le acorda un termen de reflectie de 30 de zile.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), cererea de divort se poate depune la notarul
public si prin mandatar cu procura autentica.

(3) La expirarea acestui termen, sotii se prezinta personal, iar ofiterul de stare civila sau,
dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens,
consimtamantul lor este liber si neviciat.
(4) Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public
elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.


Referitor la situația copilului însă, se va prezuma că acesta are ca tată pe actualul soț, stabilirea paternității putându-se face doar pe carea unei acțiuni în instanță - acțiune în tăgada paternității - care poate fi introdusă de D-voastră personal sau în numele copilului sau de soțul D-voastră. În acțiunea în tăgada paternității se va face și recunoașterea copilului de către tatăl natural.

Prezumtia de paternitate Art. 414 Cod Civil
(1) Copilul nascut sau conceput in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
(2) Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal
copilului.
Ultima modificare: Duminică, 2 Septembrie 2012
Patrick_, utilizator
Procura/imputernicirea o pot face unui membru al familiei sau unui prieten? Se face la ambasada romaniei? Deci procedeul de divort prin notar/ofiterul de stare civila dureaza 30 de zile calendaristice, de la depunerea cererii de catre parti pana la expirarea celor 30 de zile de gandire? Ce costuri implica o astfel de procedura? Multumesc pentru ajutor.
Costul nu este atat de ridicat, in schimb nu este fix, in sensul ca fiecare primarie are fixata cate o taxa, unii de 100-200 lei, altii chiar si de 500-600 lei. La notar am inteles ca se invarte intre 400-500 lei. Dati un telefon la primaria de domiciliu sau la cea unde v-ati casatorit si vedeti unde e mai ieftin si acolo mergeti. Procedura e aceeasi. Dar repet, la primarie nu merge cu imputernicit. Nu aveti nevoie decat de certif.de nastere si casatorie, buletinele dvs.in original si copie.
Ultima modificare: Duminică, 2 Septembrie 2012
Justitiarul711, utilizator
Eu nu mi-am schimbat numele dupa cel al sotului, macar de problema asta am scapat. Din cate ma interesasem anul trecut si eu stiam ca nu se poate fara prezenta ambilor soti, pe cale administrativa, si ca dureaza aproximativ 2 luni. Chiar ma superbucurasem sa vad ca se poate face aceasta imputernicire. Acum sunt putin confuza, deci se poate sau nu face prin procura?
Doamna, la notar puteti depune cererea si prin imputernicit, rumand ca dupa ce trec cele 30 de zile, sa va prezentati ambii soti personal in fata notarului, deci nu faceti doua drumuri, ci numai unul

Alte discuții în legătură

E posibil un divort in cateva zile? manuela43 manuela43 Va supun atentiei urmatoarea situatie: doi soti cu dubla cetatenie romana-americana au avut casatoria in Romania si au domiciliul in SUA. Vor sa divorteze ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord...mediere? tarkan tarkan Se pune in actiune divortul de comun acord (fara copii minori si partaj). İntrebari; 1. Este obligatoriu sa se prezinte ambele parti la depunerea ... (vezi toată discuția)
O noua lege/divortul la notariat?? hara07 hara07 doresc un raspuns de la cineva avizat,daca este posibil un avocat din drobeta. am citit pe net despre o noua lege intrata in vigoare cica pe 25 dec.2010,cum ... (vezi toată discuția)