avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... E posibil un divort in cateva zile?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

E posibil un divort in cateva zile?

Va supun atentiei urmatoarea situatie: doi soti cu dubla cetatenie romana-americana au avut casatoria in Romania si au domiciliul in SUA. Vor sa divorteze rapid insa doar sotia poate depune actele de divort la un birou notarial sau de mediere in scurta vizita ce o are in Romania. De ce act are nevoie din partea sotului si ce anume trebuie sa cuprinda acesta pentru ca desfacerea casatoriei sa se produca imediat? Nu exista copii rezultati din aceasta casatorie si nici process de partaj nu va fi. Ce costuri sunt si cat de repede se poate rezolva totul?
Cu mii de multumiri
Cel mai recent răspuns: manuela43 , utilizator 04:00, 11 Septembrie 2013
Buna ziua,
Intrucat au domiciliul in SUA, desfacerea casatoriei se va putea solicita, conform legilor romane, in SUA, acest divort urmand a fi apoi transcris si in Romania.
Oricum un divort nu se poate pronunta in cateva zile.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Cel mai rapid divort se poate face la notar, dureaza 30 de zile si trebuie sa fie prezenti ambii soti, atat la depunerea documentelor cat si la ridicarea certificatului de divort.
Va dau un fragment de pe site-ul unui notar cu explicatii privind divortul la notar:

"Soții care divorțează de comun acord la notariat pot să depună cererea de divorț la notarul public printr-o terță persoană împuternicită cu procură autentică notarială. Pot fi reprezentați prin procură atât ambii soți, cât și doar unul dintre aceștia. De asemenea, un soț il poate reprezenta pe celălalt prin procură la depunerea cererii.
După depunerea cererii de divorț, notarul public le va acorda soților un termen de reflecție de 30 de zile. După trecerea acestui termen, va fi necesar ca ambii soți să se prezinte personal la biroul notarial pentru eliberarea certificatului de divorț. Reprezentarea prin procură notarială nu mai este posibilă la eliberarea certificatului de divorț notarial.
Acte necesare
-actul de identitate al soțului care face procura (mandant);
-copie de pe actul de identitate al persoanei împuternicite (mandatar);
-certificatul de căsătorie."
Au si domiciliu in Romania care este trecut atat pe pasapoartele romanesti cat si pe Cartea de Identitate. Se poate,totusi,desface casatoria la notar daca ambele pati sunt de comun accord? Este nevoie si suficient un accord scris (legalizat si notarizat doar in SUA) de catre sotul absent de la procedura?
Cu multumiri

Ultima modificare: Marți, 10 Septembrie 2013
gi-jane2, moderator
Nu se poate !
Isi poate imputernici sotia sa depuna actele la notar, dar peste 30 de zile trebuie sa se prezinte ambii in fata notarului.

Art. 375
(1) Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.
(2) Divortul prin acordul sotilor poate fi constatat de notarul public si in cazul in care exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort,

Procedura Art. 376
(1) Cererea de divort se depune de soti impreuna. Ofiterul de stare civila sau notarul public inregistreaza cererea si le acorda un termen de reflectie de 30 de zile.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), cererea de divort se poate depune la notarul public si prin mandatar cu procura autentica.
(3) La expirarea acestui termen, sotii se prezinta personal, iar ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat.

(4) Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.
(5) Dispozitiile art. 383 alin. (1) si (3) se aplica in mod corespunzator. Daca sotii nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort ori, in cazul prevazut la art. 375 alin. (2), asupra exercitarii in comun a drepturilor parintesti, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata, potrivit prevederilor art. 374.
(6) Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotii nu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti.
Ultima modificare: Marți, 10 Septembrie 2013
gi-jane2, moderator
Mii de multumiri tuturor userilor pentru promptitudine si raspunsurile primite. Cu admiratie si respect,Manuela

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort la notar mary11 mary11 As vrea sa stiu cat dureaza un divort la notar daca sotii sunt de acord si nu au nici o obiectie.Exista si copil in aceasta casatorie si am stabilit totul de ... (vezi toată discuția)
Divort la notar loredana69 loredana69 doresc sa divortez de sotul meu,pot face asta la notar?cat costa acest lucru?ce trebuie sa fac?multumesc! (vezi toată discuția)
Divort liliana v liliana v cum se face divortul la primarie sau la notar? ce acte sunt necesare? cum se face cererea la primarie sau la notar? (vezi toată discuția)