avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort de comun acord...mediere?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort de comun acord...mediere?

Se pune in actiune divortul de comun acord (fara copii minori si partaj).
İntrebari;
1. Este obligatoriu sa se prezinte ambele parti la depunerea cererii?
2. Ce taxe trebuiesc platite?
3. Ce acte trebuiesc depuse?
4. Este nevoie de mediere?
5. Cand este posibil sa fie termenul?
6. İn cazul in care paratul nu poate veni la mediere, ce este de facut pentru celeritatea procesului?
Va multumesc. #-o
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 18:47, 30 Octombrie 2012
Nu ati zis unde doriti sa divortati.. instanta, notar, starea civila.
1) in instanta, la depunerea cererii se prezinta ambii soti, la notar s-ar putea depune cererea si prin imputernicit.
2) in instanta - 39 de lei se platesc la cec si timbru judiciar de 0.3 lei
3)cererea, certificat de casatorie, copii dupa buletine, copie dupa certificatul doamnei de nastere, timbru si chitanta.
4)Nu, nu-i obligatorie si nici nu aveti nevoie daca v-ati inteles deja
5) Depinde de cat de aglomerata e instanta, se repartizeaza de calculator, oricum la cateva luni bune de la data depunerii cererii - 4, 5 , 6 luni




Daca divortati prin acord atat in instanta cat si la notar sau la starea civila trebuie sa se prezinte personal ambii soti.

In cazul in care unul dintre soti nu se preznta, nu exista decat varianta divortului in instanta din culpa.
art 21 din L71/2011

21. Articolul 376 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Procedura Art. 376
(1) Cererea de divort se depune de soti impreuna. Ofiterul de stare civila sau notarul public inregistreaza cererea si le acorda un termen de reflectie de 30 de zile.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), cererea de divort se poate depune la notarul public si prin mandatar cu procura autentica.
(3) La expirarea acestui termen, sotii se prezinta personal, iar ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat.
(4) Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.

E un oarecare avantaj pt cei ce au resedinta in strainatate ca ar scuti un drum. S-ar prezenta numai ca notarul sa verifice ca staruieste in divort.

Divortul in instanta ramane insa, varianta cea mai ieftina. Daca un sot nu se poate prezenta in instanta, nu mai poate fi vb de un divort prin acord, asadar veti avea insirate pe hotarare istoria procesului si motivele pt care casatoria nu mai poate continua.

Multumesc.
İn instanta pentru ca domnul respectiv nu are toate actele necesare pentru desfacerea casatorie la starea civila (certificat de nastere, hotarare de divort anterioara casatoriei cu doamna actuala).
Dar acele acte se pot obtine: duplicat dupa certificatul de nastere de la primaria locului de nastere si o copie legalizata a hotararii de divort de la judecatoria care a pronuntat divortul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E posibil un divort in cateva zile? manuela43 manuela43 Va supun atentiei urmatoarea situatie: doi soti cu dubla cetatenie romana-americana au avut casatoria in Romania si au domiciliul in SUA. Vor sa divorteze ... (vezi toată discuția)
Divort la notar mary11 mary11 As vrea sa stiu cat dureaza un divort la notar daca sotii sunt de acord si nu au nici o obiectie.Exista si copil in aceasta casatorie si am stabilit totul de ... (vezi toată discuția)
Divort la notar loredana69 loredana69 doresc sa divortez de sotul meu,pot face asta la notar?cat costa acest lucru?ce trebuie sa fac?multumesc! (vezi toată discuția)