avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul prenatal si indemnizatia de crestere a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul prenatal si indemnizatia de crestere a copilului

Buna ziua!
Sunt cadru didactic cu o vechime in invatamant de 7 ani, la data de 31 august 2011. Incepand cu 1 septembrie 2011 am intrat in concediu fara plata pe durata unui an, concediul incheindu-se la 31 august 2012. In acest moment sunt insarcinata in 32 de saptamani, urmand sa nasc pe data de 31 octombrie 2012.
Prima intrebare este: Pot beneficia de concediul medical prenatal si de indemnizatia de crestere a copilului, in conditiile de mai sus?
O alta problema este urmatoarea: in acest an de concediu fara plata am locuit cu sotul meu in Turcia, el fiind cetatean turc. Am obtinut de la ambasada din Ankara certificat de casatorie romanesc, mi-am schimbat si pasaportul pe noul nume, al sotului. Ambasada mi-a cerut pentru eliberarea pasaportului un act de identitate valabil, eu prezentand C.I. eliberata in Romania, pe numele anterior casatoriei. Asadar, nu a fost nevoie sa imi schimb C.I. care a ramas tot pe numele vechi. Ambasada nu mi-a pus conditia innoirii C.I. pentru eliberarea pasaportului pe numele nou, si a certificatului de casatorie. Fiind in imposibilitatea de a ma intoarce in tara in urmatoarele 3 luni cel putin, va intreb urmatorul lucru:
In cazul in care altcineva se va ocupa de dosarul meu pentru obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului, va avea dificultati din cauza faptului ca actul meu de identitate nu este pe noul nume, al sotului, la fel ca pasaportul si certificatul de casatorie? Este necesar sa ma intorc in tara imediat dupa nastere pentru a-mi schimba C.I?
Va multumesc foarte mult!
Cu respect,
Silvia Aktas
Cel mai recent răspuns: ZamfirSilvia , utilizator 14:46, 4 Septembrie 2012
Va raspund la intrebarea referitoare la cartea de identitate, apoi topicul va fi mutat in sectiunea Somaj, concediu crestere copil, asigurari sociale si asistenta sociala.

CI poate fi schimbata fara sa veniti in tara, puteti face unei persoane din Romania o procura speciala la ambasada / consulatul Romanieipentru a depune in numele dvs. actele.
Daca va intereseaza aceasta varianta, va dam detalii.

Ati spus ca pe certificatul de casatorie figurati cu numele sotului - cand veti depune dosarul, cartea de identitate trebuie sa fie cu numele actual.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca (concediu medical, concediu de maternitate) trebuie sa aveti cel putin o luna lucrata cu CIM in ultimele 12 luni.

2. - Pentru a beneficia de CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

- In perioada noiembrie 2011 - decembrie 2012 dvs. aveti deja 10 luni de CFP asa ca nu veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc foarte mult!
Domnule Ares_3, as dori sa aflu mai multe despre schimbarea C.I. prin intermediul unei persoane cu procura la ambasada, asa cum mi-ati sugerat. Principala nelamurire este legata de fotografia de pe C.I., si anume in ce conditii trebuie facuta, daca altcineva depune actele in numele meu.
Veti face la consulat o procura speciala pe care este foarte important sa fie mentionate toate motivele pentru care se cere schimbarea cartii de identitate; daca v-ati schimbat doar numele la motiv trebuie sa scrie schimbare de nume. Daca va schimbati si domiciliul, trebuie sa scrie schimbare de nume + schimbare de domiciliu.

Aveti nevoie de datele celui pe care il veti mandata pentru a putea completa procura speciala, acesta este modelul
[ link extern ]

De asemenea aveti nevoie de fotografii care trebuie sa respecte niste conditii speciale, s-ar putea sa vi le faca la consulat. Sunati si intrebati:
[ link extern ]

Cel pe numele caruia veti face procura va trebui sa aiba:
- actul sau de identitate
- procura speciala
- cartea dvs. de identitate
- certificatele dvs. de stare civila – nastere si casatorie, originale + fotocopii;
- certificatul de nastere ale copilului, original şi copie;
- dovada adresei de domiciliu (actul de proprietate al imobilului unde locuiti)
- 2 chitante, 4 lei + 7 lei, pe care le va achita la Impozite si taxe.
Am uitat sa va raspund la principala nelamurire :)

Pe cartea de identitate va fi scan-ul pozei trimise odata cu procura speciala, de aceea se impun acele conditii de dimensiuni si pozitionare.

Alte discuții în legătură

Fetita cu numele tatalui, pe certificatul de nastere sunt trecuta cu numele sotului dar pasaportul il am pe numele vechi - pot intra in romania cu ea fara probleme? roxita roxita sunt cetatean roman, rezident in australia.cand m-am casatorit mi-am schimbat numele in australia dar pasaportul e pe numele vechi X, iar pe certificatul de ... (vezi toată discuția)
Buletin romanesc gina1978 gina1978 buna,eu sunt casatorita in italia cu un italian si am o fetita.Am buletinul expirat,vreau sa merg de sarbatori sa il reinnoiesc.Am certificat de casatorie ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate prin procura mariakar mariakar Buna ziua, doresc sa imi schimb C.I. deoarece m-am casatorit si mi-am schimbat numele. M-am casatorit in SUA. Am facut procura notariala la consulat ... (vezi toată discuția)