avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare casa cumparator in cazul unui precontract
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare casa cumparator in cazul unui precontract

Buna ziua

Va rog sa-mi dati o solutie juridica in urmatorul caz: am cumparat o casa de valoare relativ mare in baza unui precontract: am dat aproape jumate din suma initial, urmand ca restul sumei sa o dau in timp de 6 luni. As dori, cum e si firesc, sa asigur casa pe aceasta perioada, dar nefiind inca proprietar - cred eu - e discutabila valoarea juridica a asigurarii, ori - de ex. - un incendiu poate poate oricand sa mistuie casa, eu fiind pagubit cu suma data pana in acel moment.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 11:19, 10 Septembrie 2012
Legea asigurarilor, prevede ce persoane pot asigura un bun:
Lege nr. 136/1995 din 29/12/1995 privind asigurarile si reasigurarile în România

Art. 25. - Asiguratul trebuie sa aiba un interes cu privire la bunul asigurat.

Precontractul reprezinta tocmai dovada unui interes, evaluabil incepand de la avans(ca suma asigurata) si continuand a fi majorat pe masura achitarii unor eventuale rate.

In acest context, adresati-va unui asigurator, care va va lamuri conditiile/sumele privind contractul de asigurare.
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
nucu$, utilizator
Va multumesc f mult. Ati fost promti si eficienti. Va rog sa-mi spuneti daca in contractul privind asigurarea trebuie mentionata de catre asigurator legea mai sus citata.
Raspunsul primit de dvs. este corect si motivat. Legea mentionata este legea de baza a asigurarilor. Ea nu trebuie mentionata expres, dar este oricum aplicabila acestui domeniu. Personal, nu cred ca veti intampina probleme in gasirea unui asigurator care sa accepte sa va asigure in aceste conditii. Orice inspector de asigurari serios va cere o copie a precontractului incheiat si se va grabi sa va incheie polita.
Riscul distrugerii bunului il suporta proprietarul si nu dvs.

Proprietarul este cel obligat de lege sa faca asigurarea.
Legea 136/1995 a fost abrogata in parte prin intrarea in vigoare a noului cod civil (1 oct. 2011). Ca atare art. 1 - 47 au fost abrogate.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2012
AndreiHeresanu, utilizator

Alte discuții în legătură

Polita facultativa dacmoto dacmoto Buna seara, Polita facultativa mai este valabila la schimbarea prorietarului masinii? As dori un raspuns cu temei legal!! Multumesc! (vezi toată discuția)
Contestatie proces verbal accident auto GEOPOPA GEOPOPA Buna ziua, Am fost implicata intr-un accident auto in data de 21.02.2012. Soferul care conducea celalalt autoturism a fost gasit vinovat la politie si i-a fost ... (vezi toată discuția)
O firma de asigurari vrea sa ma dea in judecata folosind articole de lege abrogate marioXXL marioXXL O firma de asigurari foloseste in scrisoarea lor de amenintare art. 20 din Legea 136/1995. Acel articol (si nu numai) a fost abrogat de Legea 71/2011. Daca vor ... (vezi toată discuția)