Va rog sa-mi dati o solutie juridica in urmatorul caz: am cumparat o casa de valoare relativ mare in baza unui precontract: am dat aproape jumate din suma initial, urmand ca restul sumei sa o dau in timp de 6 luni. As dori, cum e si firesc, sa asigur casa pe aceasta perioada, dar nefiind inca proprietar - cred eu - e discutabila valoarea juridica a asigurarii, ori - de ex. - un incendiu poate poate oricand sa mistuie casa, eu fiind pagubit cu suma data pana in acel moment.
Legea asigurarilor, prevede ce persoane pot asigura un bun:
Lege nr. 136/1995 din 29/12/1995 privind asigurarile si reasigurarile în România
Art. 25. - Asiguratul trebuie sa aiba un interes cu privire la bunul asigurat.
Precontractul reprezinta tocmai dovada unui interes, evaluabil incepand de la avans(ca suma asigurata) si continuand a fi majorat pe masura achitarii unor eventuale rate.
In acest context, adresati-va unui asigurator, care va va lamuri conditiile/sumele privind contractul de asigurare.
Va multumesc f mult. Ati fost promti si eficienti. Va rog sa-mi spuneti daca in contractul privind asigurarea trebuie mentionata de catre asigurator legea mai sus citata.
Raspunsul primit de dvs. este corect si motivat. Legea mentionata este legea de baza a asigurarilor. Ea nu trebuie mentionata expres, dar este oricum aplicabila acestui domeniu. Personal, nu cred ca veti intampina probleme in gasirea unui asigurator care sa accepte sa va asigure in aceste conditii. Orice inspector de asigurari serios va cere o copie a precontractului incheiat si se va grabi sa va incheie polita.