avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... O firma de asigurari vrea sa ma dea in judecata ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

O firma de asigurari vrea sa ma dea in judecata folosind articole de lege abrogate

O firma de asigurari foloseste in scrisoarea lor de amenintare art. 20 din Legea 136/1995. Acel articol (si nu numai) a fost abrogat de Legea 71/2011. Daca vor continua cu actiune in instanta ce pot sa-mi faca, atat timp cat baza lor juridica a fost abrogata?
- sper ca m-am exprimat corect, sau cel putin m-ati inteles-
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 10:45, 15 Martie 2012
Articolul 20 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, care include ultima modificare adusa de Legea nr. 304/2007, este enuntat astfel:

Art. 20. - In cazurile stabilite prin contractul de asigurare, in asigurarile de bunuri si de raspundere civila, asiguratorul nu datoreaza indemnizatie, daca riscul asigurat a fost produs cu intentie de catre asigurat sau catre beneficiar ori de catre un membru din conducerea persoanei juridice asigurate, care lucreaza in aceasta calitate.
Dispozitiile alineatului precedent se aplica, daca partile convin, si in cazul in care riscul asigurat a fost produs de catre:
a) persoanele fizice majore care, in mod statornic, locuiesc si gospodaresc impreuna cu asiguratul sau beneficiarul;
b) prepusii asiguratului sau ai beneficiarului.
In cazul producerii riscului asigurat, asiguratorul va plati indemnizatia de asigurare in conditiile prevazute de contractul de asigurare. In situatia in care partile nu se inteleg asupra cuantumului indemnizatiei de asigurare, suma care nu face obiectul litigiului va fi platita de asigurator inainte ca acesta sa se fi solutionat prin negocieri sau de catre instanta judecatoreasca.

Art. 20(1). - Denuntarea contractului de asigurare de catre una dintre parti se poate efectua numai cu notificarea prealabila a celeilalte parti, care trebuie facuta cu cel putin 20 de zile inainte de denuntare.
Art. 20 din Legea 136/1995 cu modificarile si completarile ulterioare a fost ABROGAT de catre Legea 71/2011 in art. 192 la punctul 1.
ART. 192
Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 303 din 30 decembrie 1995, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. Articolele 9 - 47 se abrogă.
2. Articolul 69^1 va avea următorul cuprins:
s.a.m.d.

Intrebarea mea este "Ce pot sa-mi faca in instanta daca folosesc articole abrogate din lege?"
Nimeni nu stie nimic legat de acest lucru?!?
ganditi-va cand s-a produs fapta, intrucat acele dispozitii aflate in vigoare la acea data se vor aplica cazului dvs.
Insa, odata chemat in judecata, va trebui ca asiguratorul sa probeze tot ceea ce sustine, in cazul de fata, INTENTIA si dvs. sa invocati toate apararile pe care le considerati necesare, inclusiv faptul ca actiunea e intemeiata pe texte de lege abrogate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare casa cumparator in cazul unui precontract dansara2002 dansara2002 Buna ziua Va rog sa-mi dati o solutie juridica in urmatorul caz: am cumparat o casa de valoare relativ mare in baza unui precontract: am dat aproape jumate ... (vezi toată discuția)
Actiune de regres Dumitru652 Dumitru652 Am avut un accident rutier pe data de 19.07.09 Eu am fost vinovat in cazul dat. Revizia tehnica era valabila pina in luna iulie. Eu am testat masina pe data ... (vezi toată discuția)
Inplicat ca victima intr-un accident cu alcool and_obsesion and_obsesion aucm 3 zile am fost victima unei tamponari in care soferul vinovat consumase alcool (0,96 ) .... intrebarea e cum fac sa mi repar masina si sa nu trebuiasca sa ... (vezi toată discuția)