avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Majorare Pensie Alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Majorare Pensie Alimentara

Buna Ziua, Va solicit sprijinul si indrumarea cu urmatoarea speta.
Sunt mama a 2 copii minori de a caror tata am divortat in 2010.
In urma divortului am stabilit impreuna cu fostul sot o pensie alimentara de 200 RON ( 100 RON/Copil).
Acum as dori sa mareasc aceasta suma intrucat nu imi mai ajung acest bani, nu imi ajungeau nici la momentul divortului, insa pentru a finaliza mai repede divortul am acceptat prounerea fostului sot.
Mentionez ca in momentul de fata sotul are credite de nevoi personale, credite facute atat in per castoriei cat si dupa. Credite cu care eu nu am fost de acord si de care nici nu am stiut.

As dori sa mai stiu daca pentru aceasta actiune am nevoie de un avocat sau pot face singura toate demersurile.

Va multumesc frumos pentru tot ajutor
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:54, 4 Septembrie 2012
Depuneti actiune de majorare pensie intretinere,motivand aspectele semnalatate de dvs.Instanta va solicita adeverinta de venit fostului sot si in functie de veniturile sale se va stabili majorarea pensiei de intretinere.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Ma nelinisteste problema creditelor pe care fostul sot le are la banca, neavizate de mine - pot acestea influnenta decizia instantei?
O zi buna
Actiunea pentru majorarea pensiei de intretinere este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra, in calitate de reclamant sau de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul.

Legiutorului , in materie de pensie de intretinere, a instituit o competenta teritoriala alternativa.


Cererea este scutita de taxa judiciara de timbru si timbru judiciar.

Instanta de judecata va putea stabili plata pensiei de intretinere, pentru motive intemeiate , pe o perioada in avand , pensia reprezentand o suma globala a anumite luni.

Partile pot conveni asupra platii pensiei de intretinere in natura.

Daca solicitati instantei de judecata plata pensiei de intretinere in raport de venitul net obtinut de sot, indicati societatea asiguratoare unde acesta este angajat, in vederea emiterii ordonantei de poprire, sumele de bani cu titlu de pensie de intretinere vor fi retinute de catre contabil si trimise dumneavoastra.


Poprirea in cauzele avand ca obiect pensia de intretinere este obligatorie , fiind instituita de catre instanta de judecata chiar din oficiu.

Pensia este calculata in functie de nevoile creditorului obligatiei legale de intretinere, dar si de posibilitatile de plata ale debitorului.

Obligatia contractuala fata de banca va fi examinata de catre instanta de judecata, si, ulterior, se va stabili daca plata pensiei de intretinere si onorarea datoriei fata de institutia creditoare pericliteaza traiul zilnic al fostului sot.

De principiu, obligatiile care nu sunt impovaratoare nu au nicio inraurire asupra pensiei de intretinere, intrucat preeminenta are interesul superior al copilului, conform legii 272/2004.


Hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere nu este necesar a fi investita cu formula executorie, fiind executorie de drept.

Este atacabila cu recurs in 15 zile de la comunicare.


Succes.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara student IuliaEftimie IuliaEftimie Buna ziua, Tatal meu ne-a parasit recent (pe mine si pe mama mea) si as dori sa obtin pensie alimentara. Mentionez ca sunt studenta in anul III si voi urma ... (vezi toată discuția)
Cum se stabileste pensia alimentara? alinaoniga alinaoniga Buna ziua!asi dori si eu sa stiu ce sa fac in cazul in care am divortat in anul 2008 si atunci instanta mi-a incredintat copilul de 2 ani iar tatalui i-a ... (vezi toată discuția)
Proces paternitate flori_68 flori_68 Am fost casatorita timp de 8 ani, din aceasta casatorie rezultand doi copii. Fostul sot a platit pensie alimentara pentru ei pana la 18 ani ai fiecaruia. Cel ... (vezi toată discuția)