Buna ziua!asi dori si eu sa stiu ce sa fac in cazul in care am divortat in anul 2008 si atunci instanta mi-a incredintat copilul de 2 ani iar tatalui i-a stabilit plata pensiei alimentare in valoare de 125 ron(raprtata la minimul din 2008).acum tatal copilului lucreaza cu acte in strainatate de 2 ani si sunt hotarata sa cer modificarea sumei.nu imi permit sa platesc un avocat si am inteles ca dureaza destul de mult procedurile.(poate pana sa se rezolve ceva el nu o sa mai lucreze).ce ma sfatuiti sa fac?cat ar fi in prezent pensia alimentara raportata la salariul minim din tara?
Pensia de intretinere poate atinge plafonul maximal stipulat de Codul civil, in speta 25 % din venitul net realizat.( in situatia in care nu sunt obtinute venituri dintr-o activitate remunerata, pensia poate fi stabilita in functie de salariul minim pe economia nationala a statului unde fostul sot este rezident ).
Actiunea pentru majorarea pensiei de intretinere este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra, in calitate de reclamant sau de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul.
Legiutorului , in materie de pensie de intretinere, a instituit o competenta teritoriala alternativa.
Instanta de judecata va putea stabili plata pensiei de intretinere, pentru motive intemeiate , pe o perioada in avand , pensia reprezentand o suma globala a anumite luni.
Daca solicitati instantei de judecata plata pensiei de intretinere in raport de venitul net obtinut de sot, indicati societatea asiguratoare unde acesta este angajat.
Pensia este calculata in functie de nevoile creditorului obligatiei legale de intretinere, dar si de posibilitatile de plata ale debitorului.
Hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere nu este necesar a fi investita cu formula executorie, fiind executorie de drept.