avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Care sunt pasii pentru a da in judecata pt fixare pensie alimentara in urma angajarii fostului sot?La calcul sunt luate in considerare ca venit si bonurile de masa?
Ultima modificare: Joi, 7 August 2014
tatianaardeleanu, utilizator
Buna ziua,
Formulati o cerere de chemare in judecata a fostului sot in care sa aratati si locul actual de munca.
La cerere atasati copii de pe sentinta de divoret si de pe certificatul de nastere al copilului.
Toate acestea )cerere si acte) le depuneti in 2 exemplare la judecatoria pe raza careia locuieste minorul.
Actiunea pentru majorarea pensiei de intretinere este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra, in calitate de reclamant sau de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul.

Legiutorului , in materie de pensie de intretinere, a instituit o competenta teritoriala alternativa.



Instanta de judecata va putea stabili plata pensiei de intretinere, pentru motive intemeiate , pe o perioada in avand , pensia reprezentand o suma globala a anumite luni.



Daca solicitati instantei de judecata plata pensiei de intretinere in raport de venitul net obtinut de fostul sot, indicati societatea asiguratoare unde acesta este angajat.




Pensia este calculata in functie de nevoile creditorului obligatiei legale de intretinere, dar si de posibilitatile de plata ale debitorului.




Hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere nu este necesar a fi investita cu formula executorie, fiind executorie de drept.






Pensia de intretinere pentru un copil poate atinge plafonul maximal de 25 % din venitul net obtinut, venit ce are caracter de continuitate .


Veniturile sporadice cum sunt primele, premiile , recompensele, sporurile , diurnele nu sunt retinute pentru plata pensiei de intretinere.



La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute in mod constant, nu şi cele întâmplătoare: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au caracter permanent, cum sunt şi salariile compensatorii, în cazul disponibilizării debitorului pensiei.



Veniturile nete reprezinta acele venituri care intra efectiv în patrimoniul debitorului obligatiei de întretinere sub forma unei sume de bani.


Veniturile amintite de dumneavoastra sunt realizate in mod constant, deci trebuie retinute la plata pensiei de intretinere.

Succes.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se stabileste pensia alimentara? alinaoniga alinaoniga Buna ziua!asi dori si eu sa stiu ce sa fac in cazul in care am divortat in anul 2008 si atunci instanta mi-a incredintat copilul de 2 ani iar tatalui i-a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Maria06 Maria06 Buna ziua,va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: sunt divortata de 7 ani si am un copil de 10 ani. In sentinta de divort a fost stabilita pensia ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie alimentara RaalManitiu RaalManitiu Buna Ziua, Va solicit sprijinul si indrumarea cu urmatoarea speta. Sunt mama a 2 copii minori de a caror tata am divortat in 2010. In urma divortului am ... (vezi toată discuția)