avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua,va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: sunt divortata de 7 ani si am un copil de 10 ani. In sentinta de divort a fost stabilita pensia alimentara in valoare de 120 lei(pe care tatal copilului nu a platit-o niciodata si nici nu am luat masuri in acest sens pana acum).
Ceea ce vreau sa fac acum este sa-l chem in judecata pe tatal copilului pentru plata pensiei alimentare si totodata pentru marirea acesteia.
Va rog sa-mi spuneti..care ar fi pasii de urmat,ce acte trebuie sa contina dosarul si cum trebuie sa formulez cererea.As vrea sa i se faca poprire pe salariu,iar acesti bani sa fie livrati de catre firma unde lucreaza intr-un cont(daca se poate asta).
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 22:46, 20 Februarie 2015
Puteti angaja un executor, pentru executarea pensiei restante din ultimii trei ani si sa deschideti actiune pentru majorarea cuantumului, daca aveti dovezi ca are alte venituri si aratand ca nevoile copilului au crescut.
Multumesc pentru raspuns,vreau doar plata pensiei de acum inainte si majorarea ei.As vrea sa stiu cum trebuie formulata cererea
Se impune majorarea pensiei de intretinere.( competenta material, teritorial si functional este judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra, in calitate de reclamant, legiutorul, in materie de pensie de intretinere, a instituit competenta teritoriala alternativa).

Taxa judiciara datorata este in cuantum de 20 de lei.

Pensia de intretinere poate fi stabilita in functie de venitul net realizat de catre debitorul obligatiei legale de intretinere.( daca nu este prestata o activitate remunerata, pensia de intretinere este raportata la salariul minim pe economia nationala).

Veniturile avute in vedere la stabilirea pensiei de intretinere trebuie sa prezinte caracter de periodicitate.( nu sunt retinute,asadar, sumele de bani obtinute in mod sporadic, precum premii, prime, sporuri, recompense, orice alte venituri obtinute in mod intamplator).

Daca detineti contractul de munca perfectat de catre fostul sot, depuneti-l la dosarul cauzei.
( orice inscris care emana de la autoritatea angajatoare este avut in vedere de catre instanta de judecata).

De asemenea, instanta de judecata poate emite adrese , pentru o obtine relatii, in legatura cu veniturile salariale realizate.

Depuneti inscrisurile care contureaza situatia finciara a dumneavoastra.

Hotararea judecatoreasca este executorie de drept.

Poprirea nu se instituie din oficiu, de catre instanta de judecata, prevederea in acest sens a fost abrogata.

Daca doriti virarea directa a sumelor de bani cu titlu de pensie de intretinere, de catre angajator, puteti solicita executorului judecatoresc sa initieze executarea silita prin poprire, instituita asupra veniturilor salariale obtinute.

In ceea ce priveste neplata pensiei de intretinere, sumele de bani neplatite , raportat la ultimii trei ani , pot fi obtinute.

Va puteti adresa organelor judiciare, inaintand o plangere penala prealabila, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.

Va puteti constitui parte civila, in vederea recuperarii prejudiciului cauzat, precizand defalcat sumele de bani cu titlu de daune morale si daune materiale.

Succes.

Ultima modificare: Luni, 27 Octombrie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
va multumesc pentru raspuns. As vrea sa stiu cum procedez in cazul in care nu stiu unde lucreaza fostul sot,nu stiu unde locuieste..deoarece nu pastram legatura
Va trebui sa indicati atat locuinta cat si locul de munca pt a fi citat si pentru a se afla veniturile realizate de acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie alimentara AndreeaIonescu17893 AndreeaIonescu17893 Buna dimineata. Va scriu astazi ptr ca am nevoie de cateva lamuriri. Intentionez sa il dau in judecata pe tatal meu ptr recalcularea pensiei alimentare. In ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara elenyta 7 elenyta 7 Fiul meu a implinit 18 ani cum poate sa beneficieze in continuare de pensie alimentara.? Ce trebuie sa faca si ce acte ii trebuiesc? Tatal lui mai are un ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara AdrianaEnescu AdrianaEnescu In cazul in care fostul sot nu mi-a platit pensia de intretinere pentru copil de un an si doua luni si doresc majorarea acestia, pot solicita si majorarea ... (vezi toată discuția)