avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia Alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia Alimentara

In cazul in care fostul sot nu mi-a platit pensia de intretinere pentru copil de un an si doua luni si doresc majorarea acestia, pot solicita si majorarea pensiei neplatite? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: desirelia75 , utilizator 21:28, 11 Februarie 2013
Nu, pensia neplatita va e datorata asa cum s-a stabilit. Luati legatura cu un executor judecatoresc, sa incerce sa-l execute silit.
Ultima modificare: Duminică, 10 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
In situatia in care pensia de intretinere nu este platita timp de cel putin doua luni, cu rea credinta, debitorul obligatiei legale de intretinere savarseste infractiune de abandon de familie, incriminata de art.305 din Codul penal.

Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila,efectuandu-se acte de cercetare ,prin prisma infractiunii savarsite.

Partea vatamata se poate constitui parte civila oricand in etapa urmaririi penale a procesului penal.


In etapa judecatii recuperarea sumelor de bani ce reprezinta daune materiale si morale, precizate defalcat , subzistata pana la citirea rechizitoriului . ( dupa acest moment, constuirea de parte civila poate avea loc numai cu acordul tuturor partilor litigante).

Astfel, actiunea civila este alaturata celei penale, transata in cadrul procesului penal.

Pensia de intretinere nu poate fi majorata, atata vreme cat au ramas neschimbate impejurarile in care aceasta a fost acordate ( venitul obtinut de catre tatal copilului si nevoile minorului ).


Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, aceasta cauza fiind incidenta pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti .(aceasta manifestare de vointa a partilor, in vederea stingerii actiunii civile si a inlaturarii celei penale poate avea loc chiar in etapa recursului procesului penal ).


Hotararea judecatoreasca vizand pensia de intretinere este executorie de drept
.

In vederea recuperarii sumelor de bani neplatite va puteti adresa unui executor judecatoresc , in vederea popririi veniturilor obtinute sau a urmaririi bunurilor mobile si imobile , proprietatea debitorului .


In materie de pensia de intretinere poprirea este obligatorie.


Sumele de bani cu titlu de pensie de intretinere sunt poprite din veniturile salariale de catre contabilul sociatatii unde tatal copilului este angajat.( societate fiind instiintata printr-o ordonanta, avand calitatea de tert poprit).

Va puteti adresa instantei de judecata , in vederea instituirii popririi asupra veniturilor salariale.

Succes.

Pentru sumele neachitate adresati-va executorului judecatoresc. Nu cred ca va doriti ca fostului sot si tatalui copilului dv sa i se deschida un dosar penal pentru ca nu a achitat pensia de intretinere. Chiar daca se finalizeaza cu o scoatere de sub urmarire penala - ca sa nu vorbim de consecintele unei pedepse - acestea se vor vedea in cazierul judiciar. Si de aici o serie de impedimente: cu mentiuni in cazier nu va putea obtine un bun loc de munca, sau se poate sa-si piarda si locul de munca actual, ca atare, daca nu are venituri sigur va cere miscorarea pensiei la venitul minim, si s-ar putea ca si copilul dv sa aiba probleme mai tarziu cu un tata cu antecedente penale.
Odata ce sunt suportate daunele materiale si morale, cerute si dovedite, poate opera impacarea, cauza ce inlatura raspunderea penala.

Dupa promovarea unor plangeri penale prealabile avand ca obiect infractiunea de abandon de familie debitorii obligatiei de intretinere si-au schimbat conduita vizavi de indatoririle ce le incumba.

Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Plangerea penala ar trebui sa fie ultima solutie la care se poate recurge pentru a solutiona o astfel de problema.

Inteleg frustrarea fostilor soti si incercarea lor de a se "razbuna" unori unul pe celalalt, insa e nevoie sa gandeasca fiecare si pe termen lung, in primul rand la copilul lor si dupa aceea la diverse alte interese.

Pensia de intretinere este stabilita de lege in favoarea copilului, nu a unuia sau altuia dintre parinti, de aceea in orice actiune legata de drepturile copilului, trebuie sa se gandeasca la interesul superior al acestuia.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara mikitth mikitth De cel putin trei ani, sotia nu mai primeste pensie alimentara pentru copilul minor , dintr-o casatorie anterioara, desi la sentinta de divort a fost ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita surugiu2007 surugiu2007 Buna ziua am nevoie de ajutor din partea unor specialisti sunt divortara de dstiva sni si din luna septembrie octombrie decembrie februarie fostul sot nu a ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere ContSters67688 ContSters67688 Ce as putea face in urmatoarea situatie: Fostul sot nu a platit pensie alimentara, eu avand hotarare judecatoreasca am angajat un avocat care a trimis o hartie ... (vezi toată discuția)